De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

sâmbătă, 1 decembrie 2012

real,-

real,- ne va ramane in suflet ca si profesionisti in retail, indiferent prin cate am trecut impreuna, bune si rele, este un brand care ne-a invatat multe si ne-a calit intr-o meserie care implica cifre, sentimente, efort fizic si uneori bucurii sau tristeti pe care nu le poti explica.
Inima real,- ca si simbol al acestei marci va ramane acolo undeva in amintirea fiecaruia si cred ca si clientii real,- isi vor mai aminti de caruciorul de cumparaturi in forma de inima...unii dintre ei l-au tot cautat :).

vineri, 30 noiembrie 2012

real,- si Auchan - 30 noiembrie 2012

Astazi, 30 noiembrie, in mijlocul zilei, stirile despre vanzarea real,- ( Europa de Est)  catre Auchan au invadat zona de media dedicata afacerilor . De cateva zile stirile deveneau din ce in ce mai multe si accelerate astfel incat comunicatele de presa emise astazi de cele doua companii, Metro si Auchan, au calmat ziaristii si le-au dat un material pe care sa poata comenta in acest sfarsit de an. Un mare exit, o tranzactie cu impact: Auchan preia real,- in Romania, Rusia, Polonia si Ucraina.




Stirile aparute astazi in multe tari si in multe limbi, mentionez in special LSA Franta si Forbes Polonia:

miercuri, 21 noiembrie 2012

Le Market-ing est mort, vive le Customer-ing.


Photo de Bazaarvoice.com

Cet article a ete provoque par un autre, recu dans le Rappel des titres d'aujourd'hui. C'est pour cela que j'ecris en francais car l'article est tellement plein de sens et d'intrigue pour moi que je tiens a ce que je continue mes idees toujours en francais.

Le titre de cet article est: Les activités marketing manquent d'efficacité sur les médias sociaux, sur le site des professionnels en marketing www.e-marketing.fr .
Je dirais qu'il y a plein d'activites de marketing qui ont du mal a voir leur finalite et leur resultat, strictement a partir du fait que les gens de marketing refusent a apprendre. On se cache derriere le gros livre de Koetler ou derrieres les recettes de Coca Cola ou Apple et on espere qu'on va faire tous les memes figures dans les resultats financiers des compagnies ou on travaille. Je dirais comme les Francais le disent sur les femmes " toutes les memes"...ca veut dire les gens de marketing sont tous les memes, caches dans les cliches, dans les recettes vieillies et ils estiment des resultats bons, voire tres bons, et quand les resultats arrivent avec du negatif, ils jouent tous le role de l'artiste malcompris par la societe.

Le marketing est mort, vive le nouveau Customer-ing. Il ne faut plus parler du Market-ing, mais du Customer-ing.

joi, 1 noiembrie 2012

Trade Round Table 2012




Pe 31 octombrie a avut loc Trade Round Table editia de 2012, un eveniment pe care eu l-am asteptat pentru a vedea care mai sunt topics-urile hot ale momentului si care mai e atmosfera in zona FMCG si retail.

Evenimentul a fost organizat ca de obicei de nota 10 de echipa Progresiv, chiar am apreciat partenerii evenimenului care au fost un mix excelent de servicii si produse, am putut testa de la inghetata Haagen Dazs pana la masini Toyota.



Bun, hai sa va spun cu ce am ramas eu ca insight-uri si ce m-a inspirat din acest eveniment. Un rezumat veti gasi pe site-ul revistei Magazinul Progresiv. Eu voi puncta ce mi-a placut mie personal, ca de obicei.

joi, 25 octombrie 2012

Trade Round Table sau mereu ai ceva de invatat





Pe 31 octombrie are loc Trade Round Table, un eveniment cu care suntem deja obisnuiti de niste ani.Este editia a 9-a si cred ca pana acum nu a fost editie de la care sa nu pleci macar cu un networking util.

In agenda veti vedea si speakeri din afara si de la noi, din retail si din FMCG. Ma bucur sa vad Metro si Carrefour pe lista companiilor reprezentate de speakeri importanti si valorosi. Sunt si companii cu o deschidere catre comunicare si asta se vede cam la fiecare evenimeny de profil. In acelasi timp, sunt prezenti speakeri de la Pepsi si Albalact, companii de FMCG despre care deja ai ce sa spui numai din perspectiva de consumator.

De cand am inceput sa activez in zona de online mi-am dat seama ca am ce invata zi de zi, ora de ora si ca aceste evenimente, gen TRT, nu fac decat sa completeze in offline niste concluzii pe care le tot caut. In online am surpriza sa vad oameni extrem de tineri si cu putina experienta in numar de ani si care azi construiesc o noua Biblie a marketingului, deci e mereu de invatat.

Dupa fiecare TRT am plecat cu notite acasa pe care le mai citesc cand imi aduc aminte de cate un subiect interesant.

Astfel ca motive sa merg din nou la TRT gasesc din nou si vi le spun si voua simplu si fara cuvinte cu ambalaj de marketing:
- am ocazia sa ma vad cu oamenii din industrie si sa le vad ochii atunci cand fac diverse afirmatii, asta face enorm si imi dau seama de ce este mai important si de ce nu;
- aflu date din prezentarile celor din companiile de research si le pot si eu folosi dupa asta;
- am ocazia sa aud de la speakerii straini lucruri pe care de obicei nu am timp sa le citesc din presa straina si care de multe ori ma ajuta sa anticipez tendinte din piata in care sunt;
- aflu diverse surse de informare, aflu de companii noi, e un loc unde lumea vine si se prezinta " Sunt X si am o companie care face Z si W"
- ma vad cu echipa Progresiv care sunt mereu plini de verva si de la care mereu mai aflu noutati din piata;
- am in sfarsit acel timp de a sta si de a asculta, de a invata de la altii, cat de putin ar fi, din toate prezentarile ai ceva de invatat....fie chiar si ca concurenta nu este atat de pregatita pe cat se pare sau ca partenerii tai de business sunt poate mai buni decat crezi....nu e placut sa vezi asta on the stage?

Bun, asta e o parte din lista de motive pentru care ma duc la TRT si cred ca e suficient. Si inca ceva...if you think education is expensive, try ignorance. 


miercuri, 3 octombrie 2012

Surse de informare cu buget ZERO

De cand a inceput criza asta, s-au taiat si bugetele care asigurau sursele de informare pentru orice om de marketing. Nu are sens sa ne mai ascundem dupa degetele de pe tastatura si cu nasul dupa monitor, asta e, nu mai avem banii de altadata ca sa ne luam abonamente la diverse portaluri de informatii, sa ne cumparam orice studiu apare pe piata si sa mergem la orice conferinta dorim.

Dar suntem oameni de marketing, si cei care suntem in retail avem nevoie de informatie ca de apa. E greu sa scoatem bugete noi, insa hai sa vedem ce am putea face cu un buget ZERO.

Exista cateva reviste cu variante online la care va invit sa va inscrieti la newsletter sau macar sa le treceti la Favorites in browser-ul de Internet si sa le consultati cat de des puteti:

luni, 1 octombrie 2012

Mistery Shopper – eficient sau nu in comertul modern?





De curand a avut loc un eveniment important dedicat studiilor de Mistery Shopper, conferinta Mistery Shopping Days sustinuta de The Consultants, si care timp de doua zile, 27 si 28 septembrie, a punctat multe tendinte si studii decaz din zona de mistery shopper


Din pacate nu am putut ajunge la conferinta, desi chiar apreciez organizatorii si invitatia lor. 
Conferinta  a avut si un ecou slab in media si nu prea am detalii de dupa eveniment, nu a facut nimeni un live-blogging de acolo  :),  insa as vrea sa comentez  pe marginea eficientei acestor programe in cadrul comertului modern. Este cert ca se incearca sa se foloseasca si acest instrument pentru a creste rezultatelor in vanzari, insa eu cred ca undeva se pierde esenta acestui instrument si se doreste transformarea lui in altceva.

Cand se apuca un retailer de mistery shopper?
O sa spuneti: cand are buget. Da, si asta, mai ales ca o asemenea masuratoare trebuie sa o aplici pe o perioada mai mare ca timp si atunci automat field work-ul este mai extins si cere mai multi bani.

marți, 18 septembrie 2012

Comertul neinregistrat sau "black market"

Cand am inceput prima data sa ma confrunt cu estimarile de cote de piata, estimari pe care esti nevoit la un moment dat sa le faci, ca sa iti dai seama cum e business-ul pentru care lucrezi , nu puteam sa imi dau seama de ce totusi exista consum de alimente sau de produse cosmetice care nu se vede in vanzarile pe care le vedeam zi de zi in rapoartele firesti pe care le face orice firma de retail si nu numai.

Mi-am dat seama ca piata neagra, practic comertul neinregistrat nicaieri, acapareaza inca o mare parte din comertul romanesc. Din 2003 si pana prin 2009 am tot analizat intens chestia asta, am avut sansa sa traversez cam toata tara dintr-o parte in alta si m-am lamurit ca acest comert black sau grey ocupa o parte importanta din piata si ca nu trebuie neglijat, dar trebuie acceptat. Sa te lupti sa iei din cota de piata a acestei forme de comert e ca si cum te-ai pune contra naturii. Dar trebuie sa o urmaresti, sa stii unde e, ce e si cum e.

luni, 17 septembrie 2012

Mic.ro a ratat, Mega Image si Metro au castigat




Mega Image si Metro Cash & Carry sunt "batranii" comertului modern din Romania, au aparut cu magazine de indata ca piata romaneasca a redevnit libera si au stiut de la inceput ca regulile simple fac istorie buna.

Cand Mic.ro si-a lansat expansiunea, chiar ma miram cum de nu ii venise ideea cuiva mai cu experienta pe piata. Totusi Mega Image cu formatul Shop & Go si Metro CC cu franciza La doi pasi au castigat din terenul pe care Mic.ro l-a declarat a fi cu ghinion.

Magazinele Mic.ro au disparut la fel de repede si ametitor cum au si aparut, in locatiile lor sau in zonele unde au intrat aceste magazine, sunt astazi deja magazine Shop&Go si La Doi Pasi care merg bine, au clienti si au deja rafturile tocite de atata rotatie de stoc.

Comertul de proximitate este cel mai aproape de tendinta de umanizare pe care o estimez a fi cea determinanta ca efect a recesiunii economice. Este firesc ca acum sa se dezvolte acest comert, pietele mature au aratat asta inainte de recesiune si cu toate acestea multi comercianti nu au privit cu incredere acest trend.

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Programe de fidelizare in comertul romanesc in perioada crizei

Perioadele dificile economic si social sunt benefice dezvoltarii unei relatii apropiate cu consumatorul si cu cumparatorul tau. In acest context poti intari aceste relatii, poti sa iti creezi cu adevarat o baza de clienti stabili si in acelasi timp care sa iti aduca profit. Cand mediul socio-economic este instabil, consumatorul/cumparatorul cauta orice forma de stabilitate legata de zona materiala, vrea sa fie sigur ca isi cheltuie banii corect si ca este apreciat pentru asta, ca ii pasa cuiva de efortul lui.

Ma asteptam ca imediat dupa aparitia semnelor recesiunii, bugetele de marketing ale companiilor din retail, din comert si chiar din FMCG, sa se indrepte catre aceasta parte de fidelizare mai accentuat decat in anii trecuti. Cora avea oricum cardul de fidelitate de la inceput, insa nu am observat nimic deosebit in ultimii doi ani decat niste actiuni impreuna cu banci prin care cardul de fidelitate devine si un card de credit cu conditii speciale.

Toti ceilalti comercianti au dezvoltat diverse programe pe mecanismul de tip acumulare de puncte si reward prin folosirea punctelor la a obtine diverse reduceri la niste game de produse cu un caracter oarecum exclusiv si nisat. Astfel dupa ce cumparai de cateva ori si acumulai un numar anume de bulinute pe care le lipeai pe un cartonas, puteai sa iti iei fie un cutit, o oala, o valiza sau o bijuterie cu un pret ceva mai bun decat in mod normal. Toate aceste produse erau orientate catre un cumparator cu un buget de cumparaturi mediu si peste mediu care cumpara produsele din programul de loializare nu neaparat pentru o nevoie, ci pentru a-si adauga in peisajul gospodariei un produs premium. A fost o invazie de programe cu cutite, a avut si Metro CC si are acum si Billa, nu stiu daca s-a studiat inainte si s-a remarcat nevoia acuta de cutite premium in gospodariile romanesti, Pe zona de cratite si vesela in general au marsat si Carrefour si real,- aducand produse intr-adevar inovatoare si de branduri de renume, unele necunoscute insa cumparatorului roman.



Daca ma duc spre zona de comert specializat, farmaciile au ramas ancorate in vechile programe de fidelizare pe care le au poate si de 10 ani si nu au miscat aproape nimic. Magazinele de cosmetice sunt ceva mai de apreciat, eu am apreciat brandul Marionnaud care isi tine clientul aflat in baza de date foarte informat de orice tip de promotie si via e-mail si via sms si pe pagina de Facebook.

duminică, 2 septembrie 2012

Cum va fi finalul de 2012 pentru retailul romanesc

Dupa toate speculatiile din mass-media, cred ca oricui ii este greu sa anticipeze cum va arata piata de retail la sfarsit de 2012.
Avem insa si cateva certitudini si ele ne pot da cat de cat o baza pentru a face cateva estimari. De asemenea tinand cont ca luna septembrie e deja inceputa si nici una din marile tranzactii din retail nu s-a confirmat, cu certitudine si daca se va intampla ceva concret in zilele urmatoare, schimbari radicale se vor petrece in 2013.

Cora va mai deschide se pare in noiembrie un hypermarket la Bacau, e deja o certitudine.
Kaufland


sâmbătă, 1 septembrie 2012

L'hypermarche en Roumanie - qui est vraiement le plus fort? Carrefour, real,- ou Auchan?

Il suffit de parcourir em vitesse les articles des journalistes economiques roumains la derniere semaine pour voir une explosion de speculations en ce qui concerne les reseaux des hypermarches internationaux presents en Roumanie - Carrefour, real,- et Auchan.

Les 3 noms sont le sujet d'une eternelle histoire: qui va quitter le marche roumain et qui va acheter quoi. Ce sujet n'est pas tout neuf, on en parle depuis 2 annees sur cette tonalite speculative. On a l'impression que rien que ce genre de speculation  donne le pain journalier des journalistes du domaine du commerce.

Au present, les declarations de Plassat, president du groupe Carrefour , et quelques affirmations des officiels Metro AG, ont enflamme les esprits. Il y a a present plusieurs hypotheses et speculations:
- Carrefour quitterait les marche roumain;
- Auchan ou Tesco, ou meme les deux, vont acheter real,- et donc aussi real,- Roumanie;
- Auchan acheterait aussi Carrefour;
- Leclerc entrera en Roumanie en achetant quelque chose comme Carrefour ou real,-;
et la plus amusante: Walmart va venir et va acheter tout ce qui peut etre achete.
Personne n'en parle sur une hypothese plus rationnelle: les choses vont rester les memes et les 3 societes vont continuer a penser et repenser leurs strategies afin de rendre comtents leurs actionnaies.

Revenons a la realite des choses.
A present Carrefour, real,- et Auchan continuent leur vie normale comme garnds acteurs du commerce moderne roumain, au niveau des magasins il n'y a rien de special a signaler que les effets d'une crise economique qui les obligent a repenser les budgets et a faire un peu d'ajustement en ce qui concerne les investissements. Mais c'est une normalite, aucune entreprise ne fait pas d'exces dans cette periode et meme dans les industries qui sont un peu plus a l'aise, on fait des economies et on tient les budgets sous controle precis.

luni, 20 august 2012

Pourquoi Auchan?





Apres la decouverte de Carrefour, j'ai eu un revelation avec Auchan, toujours en France,  a Paris, au centre commercial Quatre Temps. Pour moi c'est l'hypermarche complet. Je l'ai visite trois fois, chaque fois je suis partie avec minimum deux sacs pleins. Comme client j'ai eu une experience tres agreable.

Quand Auchan est entre en Roumanie, comme client, j'ai ete decuee..le magasin n'avait pas l'aspect coquet que j'ai vu en France, je n'ai pas retrouve l'ambiance vue en France,  mais comme professionnel dand la grande distribution j'ai senti une  pression assez forte sur la facon de penser le marketing d'un hypermarche.

sâmbătă, 18 august 2012

Back to school sau back to fight!





Copiii inca alearga prin parcuri si stau dimineata la desene animate, dar toti comerciantii se agita inca de la inceputul lunii august cu implementarea Back to school.
M-am uitat pe site-ul Carrefour Franta si mi-a placut abordarea lor zen, adica sa iti faca viata mai usoara chiar daca incepe scoala. Ei iti garanteaza ca pe 300 de articole au cele mai bune preturi si o sa vedeti ca imediat ce intrati pe www.carrefour.fr apare un pop-up cu comparatii de pret pe fata cu Leclerc si Intermarche. Deci lupta e pe fata.

sâmbătă, 28 iulie 2012

De ce ne este frica de cumparator/consumator?

Odata cu criza economica a inceput si o explozie a informatiei si a educarii consumatorului/ cumparatorului. Acum 5-6 ani mesajele clientilor erau mai nepregatite si usor contestabile, acum insa si consumatorul si cumparatorul au acces la multa informatie, un abonament la internet poate costa si 20-30 de lei in retele de cartier, daca nu ai calculator, poti accesa informatia si de pe telefon, chiar si de pe telefoane care costa sub 15 de euro.

Exista campanii TV si radio care iti spun ca ai multe drepturi ca si consumator, imi place campania care ruleaza in perioada asta despre consumatorul european si care te invata ca nu mai are sens sa accepti asa usor un produs care nu e ceea ce promite ambalajul si instructiunile. Asadar si FMCG-ul si retailul au acum un client care e mai degraba un partener de business, asa trebuie tratat oricum, nu doar cineva care iti asigura o incasare . Clientul stie astazi exact ce inseamna ce scrii tu pe ambalaj (daca nu stie, are google), stie sa citeasca un regulament de campanie, stie sa sune la ANPC. Nu mai spun de celelalte domenii - auto, bancar, servicii, insa acestea nu prea sunt subiectul acestui blog.


sâmbătă, 14 iulie 2012

L'hypermarche - un concepte francais

Comme aujourd'hui c'est le jour national de la France, je vous propose un petit essai sur l'hypermarche qui a ete defini en France et lance dans le format que l'on connait a present toutjours en France.

Je cite de l'Wikipedia:

"En Belgique, Maurice Cauwe, met en place courant 1961 la première « usine de distribution » sous le nom « Super Bazar » 6. Ce point de vente sera repris par Carrefour plus tard.
Le premier hypermarché en France s'ouvre en 1963 dans la banlieue parisienne, à Sainte-Geneviève-des-Bois (Essonne), par Carrefour. On évoque à l'époque le terme d'« usine de distribution ». Le mot « hypermarché » est utilisé plus tardivement. Situé en périphérie, il offre un vaste assortiment alimentaire et non-alimentaire en libre-service, dispose d'un vaste parking, avec 400 places, et d'une station-service où le prix du carburant ordinaire se veut compétitif."

En 1995 j'ai vu le premier hypermarche de ma vie en France, naturellement.. J'avais 18 ans, j'avais passe le bac et j'ai eu une chance inouie pour une modeste enfant de province d'une Roumanie qui venait de finir le communisme en 1989 de voir un tel experiment et surtout de voyager en France. A ce temps-la j'ai eu un vrai choque. Le premier a ete un Carrefour ou un Leclerc, apres j'ai vu d'autres.

duminică, 8 iulie 2012

Social Networks Conference, by Evensys, 11th July 2012




In a few days we could have the chance to be attendant of a very useful event developed by Evensys - Social Networks Conference. If you ask me what is the connection between this event and retail, I will tell you very simple: the customer / the consumer is using now social networks as first step of information before buying or consuming.

 In Romania they are over 5 millions of Facebook visitors, the level  of internet access at the end of 2011 is reaching 47% of the households vs. 42% in 2010, so a growing rate of internet access of 5%, higher than the European average of 3% ( from 70% in 2010 to 73% in 2011) - we are still on the last place in Europe, but the growing trend is the fastest and this you can see on Eurostat. We, people working in retail., still have a great chance to be a pioneer in this area. Being  in online and chating with your customers trough social media it is not a joke, but a way to make additional money for your business. Trough Social Media your customers have more comfort to communicate with you, the retailer, but also to recommend your store to other possible customers or actual non-recommender customers. Just trough a cute comment on Facebook or a short post on Twitter, hundred of people can find out how amazing was a customer's experience in your store.

All these things I learned trough events dedicated to Social Media - and not only about Social Media - organized by Evensys and I would like only to invite you to check the event page for Social Networks Conference 2012.

vineri, 15 iunie 2012

Smark - Marketing Research 2012

Pe 27 si 28 iunie are loc un eveniment de referinta pentru cine este interesat de cercetarea de piata - Smark reuneste speakeri de la aproape toate companiile de market research intr-o conferinta si un workshop.
Marketing Research 2012 poate fi numit evenimentul anului pentru cei din domeniu si daca pana acum am tot ratat editiile trecute, ma gandesc sa ajung macar in ziua de conferinta, adica pe 27 iunie cand agenda e foarte interesanta. Se va vorbi despre online research si despre shopper research, doua subiecte care ma intereseaza foarte mult. Vor veni reprezentanti ai companiilor de cercetare relevante din piata - Ipsos, GfK, Exact CC, Brennan Research & Consultants, Mercury Research, Daedalus, Unlock, etc. lista completa a vorbitorilor se poate vedea AICI.

Evenimentul acesta arata ca market research-ul are inca multe lucruri de spus si ca ramane un instrument de baza pentru oamenii de marketing, dar este un instrument. Cercetarea de piata nu poate salva un brand sau un business 100%, asta consider eu, insa e o cale spre mai bine si un instrument necesar . Sper ca prin aceasta conferinta sa se aduca si informatii noi si instrumente pe care sa le poti aplica imediat.

joi, 14 iunie 2012

Marketing 360 - conferinta despre marketing by Evensys



Prima zi dedicata conferintei Marketing 360 s-a intamplat ieri, 13 iunie. Nu am fost prezenta la toata conferinta, am ratat si live blogging pentru ca sala de la Marriott cam ecraneaza conexiunile pe Internet..am luat insa notite, multe, vreo 4 pagini.  Articolul meu despre aceasta zi va rezuma cateva impresii si cateva surse de inspiratie. Si cateva poze surprinse cu telefonul.
Am retinut din prezentarea Anei Cruz, un profesor  cu experienta la University of Sheffield, cei mai noi 4 P ai marketingului: Paradigm, Process, Product si Position, care practic sunt cele 4 dimensiuni ale inovatiei. Prezentarea ei a fost extrem de activa si interactiva, astazi ea va sustine si un workshop in a doua zi a evenimentului.
Adrian Alexandrescu de la Interactions a exemplificat aplicatia Kit Kat pe Facebook pentru un exemplu pozitiv de marketing pe Facebook. Prin aceasta aplicatie in fiecare zi la 13:55 fanii Kit Kat sunt provocati la o pauza scurta cu o stire vesela, care vine zilnic fix la 13:55.


Stefan Kolle - Futurelab - pentru mine, prezentarile de la Futurelab si atitudinea lui Stefan sunt foarte inspirante si ma duc catre foarte multe idei.

marți, 12 iunie 2012

Online-ul nu mai este un "nice to have" nici in retail



Titlul acesta in pietele mature ar fi fost prafuit deja de prin 2010. Online-ul nu mai este ceva dragut si pe care il facem ca sa fie acolo si sa completeze panoplia strategiei de marketing si PR. Social media nu mai este zona aia despre care vorbim doar in gluma si pe care ne uitam doar sa vedem in ce vacante a mai fost colegul de birou.
Deja si la noi, in Romania, de anul trecut simt ca a inceput si online-ul sa fie un punct de interes pentru retaileri. Cei din FMCG au fost mai harnici la capitolul acesta, insa in retail lucrurile se misca mai greu.
Eu am ramas surprinsa de ce a facut Lidl pe Facebook cand s-a lansat ca si brand pe piata noastra, pe wall imi apareau zilnic ads-uri, updates-uri etc. Deja era prea mult la un moment dat.  Cine nu isi aduce aminte de ce a facut Mega Image tot pe Facebook sau la ei pe site cu "ghiceste pretul" sau cu alte campanii. Acesta a fost inceputul.
Lidl are acum peste 500.000 de fani pe Facebook si imi aduc aminte ca primii 10.000 i-a facut atat de repede incat am zis ca nu vad eu bine.

sâmbătă, 9 iunie 2012

Marketing 360 - un eveniment marca Evensys - 13-14 iunie



Pe 13 si 14 iunie are loc conferinta Marketing 360, eveniment anual organizat de Evensys si dedicat domeniului de marketing per ansamblu.
Pentru mine aceasta conferinta inseamna un eveniment care acopera aproape complet toate zonele de interes ale marketing-ului, de la consumer insights la strategii de publicitate.
Va citez din mesajul trimis de ei are sunt punctele de atractie ale acestui eveniment si pe care vi le pot confirma, am mai fost prezenta la o editie trecuta:

 Evolutia  investitiilor in social media
In 2011, 37% dintre companii au directionat catre activitati legate de social media intre 1 si 15 procente din bugetul lor de marketing si comunicare, in vreme ce 21% au alocat intre 25 si 100%, spune un studiu al GfK Romania, care va fi prezentat miercuri la Marketing 360 (www.marketing360.ro). 

marți, 5 iunie 2012

Cum l-am cunoscut pe Kotler

Recunosc cu sinceritate ca am invatat mai mult marketing de la bunicii mei decat de la maestrul Kotler. Spun asta pentru ca sunt un om de marketing mai apropiat de munca cu mana , cu pixul in mana sau in fata tastaturii, decat rasfoind caramida lui Kotler. Pentru ca asa l-am cunoscut eu pe maestrul Kotler. Citind caramida lui, cartea numita biblia Marketing-ului pe care dormeau cu capul cei care faceau ASE. Eu eram la filologie si de caramida asta am dat cand a trebuit sa ma duc la un interviu pentru un post in domeniul marketing-ului. Aveam 22 de ani si cartea asta mi-a umplut cu revelatii 3 zile.

miercuri, 30 mai 2012

Carrefour si noul beauty own brand Cosmetiques Design paris




Pe 23 mai, Carrefour a lansat in Franta o noua marca proprie dedicata produselor de beauty, plecand de la demachiante care costa sub un euro pana la ser anti-aging foarte performant la un pret de aproximativ 14 euro.
E o un oarecare moft, as spune la primul impuls, sa creezi asa o gama pretentioasa in perioade in care consumul scade sau stagneaza, chiar si in frumoasa Franta. Cu toate acestea, Carrefour le zice frantuzoaicelor acum ca ei vin sa le ajute sa le aduca luxul mai aproape, sa le fie accesibil.

marți, 29 mai 2012

Carrefour pleaca, real,- pleaca, vine Tesco, pleaca Tesco- retailul incotro?


Scriu despre acest subiect pentru ca deja de o luna de zile in rappel des titres sau in alte forme de revista presei , portaluri de stiri etc. se tot vorbeste despre aceasta miscare continua si probabila pe piata romaneasca.
Hai sa facem o recapitulare si sa vedem de cand tot ne consumam energia cu acest gen de stiri care pana la urma nu cred ca ne ajuta cu ceva:
- despre Carrefour pana acum nu s-a spus ca pleaca si daca va uitati un pic in istoricul acestei companii....cazuri rare sa plece de undeva. Insa se deschid destul de des magazine din acest lant, in format mic, e adevarat, insa greu vad sa iasa din piata asta prima marca de hypermarket intrata si care deja are atata notorietate. Subiectul ne bazaie din acest an.
- despre real,- deja se fac fabule si povesti care mai de care mai interesante de vreo 3 ani. Uitati-va putin la expansiunea lor din primii ani, au fost perioade cand practic erau deschideri de magazine si la 2 luni de zile ca si medie.
- despre Tesco auzim zvonuri ca ar veni de prin 2006, de atunci unii dintre noi am si imbatranit;
- povesti despre Leclerc, Aldi si Walmart auzim de vreo 2-3 ani de asemenea.

joi, 17 mai 2012

Inspiratie dupa Inspiro

Dupa Inspiro de ieri, inca ma mai gandesc la ce s-a discutat acolo, la prezentari, la oamenii care au stat in fata mea si au spus diverse. Am facut live blogging de acolo incercand sa prind orice idee buna. Cred ca am mers acolo in primul rand cu o atitudine deschisa si pozitiva. Si eu sunt intr-un moment cand am nevoie de mai multa inspiratie decat de obicei.

miercuri, 16 mai 2012

Inspiro, Progresiv–16 mai 2012, un fel de live blogging

La un asemenea eveniment este greu sa faci live blogging, este atat de mult continut si atata atmosfera. Dar incerc si sper sa iasa ceva interesant pentru voi.
Mai multe detalii veti gasi si dupa eveniment pe site-ul revistei Progresiv care vor publica ca de obicei un material despre eveniment bine documentat si ilustrat.
Voi mentiona cate ceva din prezentarea fiecarui speaker.

marți, 15 mai 2012

Inspiro by Progresiv–16 mai 2012

Maine dimineata la Radisson incepe Inspiro
Voi incerca un live blogging de acolo.
Agenda va fi plina si destul de greu de urmarit si din taste, insa sper sa va spun macar idei la cald si impresii de acolo.
08.30 – 09.15
Inregistrarea participantilor, cafea
09.15 – 09.30
Deschiderea conferintei
09.30 - 10.00

Catalin Sfrija
Regional Director
Henkel MENA Laundry & Home Care Team [bio]

Success Reloaded
10.00 - 10.30

Melania Damian
Innovation Strategist & Managing Director
Cube Innovation [bio]

Cu o floare se face primavara
10.30 - 11.00

Lucian Marin
Commercial Manager
Coca-Cola Hellenic Romania [bio]

Amprenta personala in motivarea echipelor si automotivarea
11.00 - 11.30
Pauza de cafea
11.30 - 12.00

Dusan Wilms
Director General
Metro Cash&Carry Romania [bio]

Leadership, intre viziune si pragmatism
12.00 - 12.30

Marius Tudosiei
Proprietar
Bacania Veche [bio]

Business din pasiune
12.30 - 13.30

vineri, 11 mai 2012

Despre Inspiro si cum ma poti ajuta sa devin ambasador Progresiv


Vrei sa stii ce se mai intampla in lumea comertului si a producatorilor din FMCG? Devino fan Magazinul Progresiv si da-le si un mesaj, fie direct pe Facebook , fie la adresa web@magazinulprogresiv.ro si spune ca esti prieten cu mine pe Facebook J. Uite asa ma ajuti pe mine sa devin ambasadorul lor si sa castig o invitatie la Inspiro, o conferinta unde depasim zona aia clasica de a discuta despre business, ci discutam despre oamenii din business, despre ce ii inspira, despre lucruri care nu se spun poate asa simplu….plecam cu inspiratie maxima de acolo! Deci, ce ziceti, ma ajutati????

joi, 26 aprilie 2012

Retailul peste 10 ani



Vazand toate miscarile care se intampla acum pe piata de retail, consider ca peste 10 ani vom asista la o umanizare totala a comertului alimentar indeosebi. Magazinele de format mare nu vor mai fi in top, decat daca isi vor deschide platforme online, daca vor avea servicii care sa faca viata cumparatorilor mai usoara si daca vor fi mai responsabile pe partea de sanatate. Va reveni comertul traditional ocupand ca si valoarea piata pana la 80% si oferind clientilor ce vor avea nevoie cu adevarat, garantia unei alimentatii mai sanatoase, chiar daca mai scumpe, sau mai accesibila. Am vazut deja ca revine in comertul mic vanzarea in vrac la orice si ca micii comercianti isi cauta furnizori mici, care fac produse mai naturale sau mai aproape de ceea ce trebuie sa fie acel produs - adica paine facuta ca o paine, iaurt facut asa cum se face in mod normal si mere care au si pete, dar care au gust de mar. Umanizarea comertului - acesta cred ca este trendul pentru urmatorii 10 ani. Mi-e dor de vremea cand eram mica si ma duceam "la Tache" sa cumpar zahar vanilat si pufuleti dati prin lapte praf...mmmm, nu am mai gasit asa ceva de vreo....25 de ani.

luni, 23 aprilie 2012

Cumparaturi alimentare si online





In Franta mai mult de 10% din gospodarii au facut cumparaturi alimentare online in 2011, folosind fie varianta cu livrare la domiciliu, fie magazinele drive. Pentru francezi aceasta metoda incepe sa fie din ce in ce mai la indemana si mai practica. Retailerii mari vin cu solutia drive si foarte magazine de proximitate au luat deja aceasta varianta de multe vreme in lista lor de servicii. Ca si pondere, acest comert inca detine 2.2% din piata de produse alimentare, conform Kantar Wordpanel, dar e o zona in crestere de la luna la luna si care fidelizeaza cumparatorii, adica cei care apeleaza la acest gen de comert, revin si isi mentin noul stil de a cumpara online.
In UK lucrurile stau si mai interesant, aici deja se estimeaza un 4.8% din piata in 2011 de catre IGD, pentru ca in 2010 exista o cota de 4.1%.

marți, 13 martie 2012

Tipologie de shopperi sau eseu pe tema "si eu ce mai cumpar?"




In vocabularul celor care lucreaza la departamentele de marketing ale retailerilor , suna mereu fraze care sa contina "tipologie de shopper", "shopper profile", "shopper behaviour" si asa mai departe. Ani de zile am incercat sa ajung la o tipologie de cumparator pe care sa o pot folosi in analizele mele si sa o pot valorifica apoi in actions plan-uri. Din pacate sau...cum spun cei de la Mobexpert ... din fericire suntem diferiti, atat de diferiti si fiecare suntem cu nevoile lui pe care ni le aplicam sau nu la nivel de shopping.  Sunt doar experiente care ne unesc si care ne fac sa reactionam cat de de cat omogen.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Retail audit - surse si resurse





De cand am inceput sa lucrez in FCMG- retail, datele din retail audit erau de baza pentru orice proiect pe care doreai sa-l faci legat de business. Acum ma gandeam ca in Romania cam toti am fost obisnuiti cu Nielsen si MEMRB, pe partea de electronice cu GfK, dar in lume ce resurse sunt pentru acest gen de date? Si am apelat frumos iar la Google si sa vedem ce am gasit.

joi, 12 ianuarie 2012

Peek & Cloppenburg, Baneasa Mall, Bucharest- NIGHT SALES, 11th January 2012

On 11th january after 10 PM, Peek & Cloppenburg from Baneasa Shopping Mall organized a night sales event. Some weeks before the event, they sent via post mail invitations to their loyal customers and based on the invitation ( and confirmation) the loyal customers had the access to this shopping session. Simple mechanisme, not so much communication, but a good  direct marketing.



I took this opportunity to go and to enjoy a night sales at Peek & Cloppenburg, but the effect was not the expected one.

luni, 2 ianuarie 2012

"Social" shopping or.."pink" market

In the latest period I was in the position to be customer for so called "pink" market. I found this name because I cannot name it in an other way. What is this "pink" market or how to do "social" shopping?
I call "pink" market the small business done around online shopping, those people who are buying for you from websites or places who are not accessible for you in terms of distance, shipment, payment and so on. They buy also for them and they just add your shopping to their list asking for a comission between 10-20%.  Usualy this business is build around online shops from West Europe who are not delivering in Romania or they are delivering with big shipment taxes.