De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

luni, 23 aprilie 2012

Cumparaturi alimentare si online





In Franta mai mult de 10% din gospodarii au facut cumparaturi alimentare online in 2011, folosind fie varianta cu livrare la domiciliu, fie magazinele drive. Pentru francezi aceasta metoda incepe sa fie din ce in ce mai la indemana si mai practica. Retailerii mari vin cu solutia drive si foarte magazine de proximitate au luat deja aceasta varianta de multe vreme in lista lor de servicii. Ca si pondere, acest comert inca detine 2.2% din piata de produse alimentare, conform Kantar Wordpanel, dar e o zona in crestere de la luna la luna si care fidelizeaza cumparatorii, adica cei care apeleaza la acest gen de comert, revin si isi mentin noul stil de a cumpara online.
In UK lucrurile stau si mai interesant, aici deja se estimeaza un 4.8% din piata in 2011 de catre IGD, pentru ca in 2010 exista o cota de 4.1%.
Britanicii sunt deja foarte online oriented, se vede acest lucru si din avantul crescand pentru aplicatiile de shopping de pe telefon dezvoltate de mari retaileri, gen Tesco, pentru aceasta piata.











In Romania comertul online alimentar este extrem de scazut, este prezent doar in marile orase si nu are inca branduri de notorietate. Exista cateva magazine online de acest gen, insa cred ca cota de piata a acestui comert este cu mult sub 1%. Asadar e o piata cu extrem de mult potential. Formatul drive, de asemenea, consider ca va fi o solutie extraordinara care va aduce o crestere de cota de piata a retailerului care va introduce acest serviciu de minim 1% in primul an. Pentru clientul urban este extrem de comod sa isi comanda produsele de acasa si apoi sa mearga doar sa le ridice de la magazinul sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu