De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

luni, 17 septembrie 2012

Mic.ro a ratat, Mega Image si Metro au castigat




Mega Image si Metro Cash & Carry sunt "batranii" comertului modern din Romania, au aparut cu magazine de indata ca piata romaneasca a redevnit libera si au stiut de la inceput ca regulile simple fac istorie buna.

Cand Mic.ro si-a lansat expansiunea, chiar ma miram cum de nu ii venise ideea cuiva mai cu experienta pe piata. Totusi Mega Image cu formatul Shop & Go si Metro CC cu franciza La doi pasi au castigat din terenul pe care Mic.ro l-a declarat a fi cu ghinion.

Magazinele Mic.ro au disparut la fel de repede si ametitor cum au si aparut, in locatiile lor sau in zonele unde au intrat aceste magazine, sunt astazi deja magazine Shop&Go si La Doi Pasi care merg bine, au clienti si au deja rafturile tocite de atata rotatie de stoc.

Comertul de proximitate este cel mai aproape de tendinta de umanizare pe care o estimez a fi cea determinanta ca efect a recesiunii economice. Este firesc ca acum sa se dezvolte acest comert, pietele mature au aratat asta inainte de recesiune si cu toate acestea multi comercianti nu au privit cu incredere acest trend.

Ambele companii, Metro si Mega Image, ofera posibilitatea sa intri in sistemul lor de magazine de proximitate prin franciza si cred ca au gasit o forma foarte buna pentru expansiunea lor si pentru a isi consolida cota de piata si pana la urma castigul financiar.

Mi-a placut ce am citit pe site-ul La doi pasi, e un interviu cu un proaspat colaborator si mi-a placut cu cata usurinta a vorbit despre cifre, stie cate familii se aprovizioneaza de la ei (150), a inteles de ce e bine sa intre intr-o asemenea franciza si afacerea ramane in familie, insa sustinuta de un brand mai puternic. Citez cateva idei de acolo:

"Inainte de a intra in franciza, magazinul meu functiona in regim de servire la tejghea, nu puteam expune toata marfa si magazinul arata extrem de incarcat si neatragator.Investitia necesara in reamenajarea magazinului s-a ridicat la aproximativ 30.000 RON. Am investit in echipamente (rafturi, gondole, vitrina de bauturi), dar si in branding (W.G., reclame, vopsea), intr-un cuvant tot ce a fost nevoie pentru a-l face mai atragator."

"Da, am observat o schimbare in sensul bun. Va pot spune ca acum vin in magazin persoane care altadata nu cumparau de la noi. Noi credem ca, in aceasta forma, magazinul nostru va vinde si mai multe produse."


Cresterea pentru Metro si Mega Image va veni constant cu aceasta forma de dezvoltare, ca sa nu mai vorbesc despre capitalul de imagine pozitiv. Cu cat vii mai aproape de clientul tau, cu atat il faci sa te preia oarecum in spatiul lui personal, cu bune si cu rele, insa aproape de el.
Am vazut bucurie adevarata in ochii unor oameni care vedeau ca s-a deschis un Shop&Go la parterul blocului lor si tot in acel magazin vad coada in fiecare seara, o coada la care vecinii stau de vorba...percep deja acel magazin ca pe un loc al lor si merg deja din reflex acolo.

Ambele formate de magazin aduc comertul civilizat si sigur, dar in format mic si accesibil. Poti cumpara cu card si cu tichete de masa, gasesti si produse bio, gasesti si lucruri mai scumpe, dar si pufuleti sau bere la rece.  Ambele formate isi promoveaza si marcile proprii, ceea ce face bine din nou business-ului, dar si imaginii. Aro si 365 isi consolideaza pozitia ca si marca proprie. Pentru Mega Image, gama Gusturi Romanesti vine la fix pe acest format de proximitate.
Erau voci de la Mic.ro care spuneau ca formatul nu a mers din cauza crizei, insa eu consider ca lipsa lor de strategie a fost cu adevarat problema si faptul ca nu s-au adaptat cerintei cumparatorilor. Nu au respectat niste reguli simple , au uitat de regulile de baza ale comertului si de aici a venit pierderea, asta pe langa diverse alte probleme care s-au tot vechiculat, mai mult sau mai putin credibile.

Sunt in prezent 36 de magazine Shop & Go si La Doi Pasi a trecut peste 100 de unitati. Ambele companii au planuri mari pana la sfarsitul anului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu