De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

miercuri, 16 mai 2012

Inspiro, Progresiv–16 mai 2012, un fel de live blogging

La un asemenea eveniment este greu sa faci live blogging, este atat de mult continut si atata atmosfera. Dar incerc si sper sa iasa ceva interesant pentru voi.
Mai multe detalii veti gasi si dupa eveniment pe site-ul revistei Progresiv care vor publica ca de obicei un material despre eveniment bine documentat si ilustrat.
Voi mentiona cate ceva din prezentarea fiecarui speaker.

Catalin Sfrija
Regional Director
Henkel MENA Laundry & Home Care Team [bio]

Success Reloaded
“Sucessul depinde de noi” cu asta incepe primul vorbitor. Si incepem cu formula gravitatiei descoperita de Newton prin inspiratie. Si urmeaza definitia inspiratiei – un termen care pleaca de la rutina, respiratia, catre ceva de origine divina. Asa cum respiratia este vitala si succesul poate fi necesar permanent.
Si aflam cum un episod despre suricate a fost de maxima inspiratie pentru el intr-un moment important din viata, cand trebuia sa faca o alegere.
Mi-a placut ideea de “frigider spiritual”, practic noi avem tendinta de a ne conserva mereu resurse si noi, oamenii, suntem stresati de viitor. Si uitam sa ne traim prezentul, asta mie imi aduce aminte de Osho.
Ca si concluzie in spatele succesului este pasiune, credinta, simplitate si concentrare, focus pe ceva. Apoi victoriile de zi cu zi pot realimenta succesul.
Si mai aflam ca in afara de Einstein si Newton, un alt model pentru el este Alexandru Macedon.
 
Melania Damian
Innovation Strategist & Managing Director
Cube Innovation [bio]

Cu o floare se face primavara
Melania a iesit din lumea corporatista acum 3 ani, insa spune ca e inca fascinata de experientele de atunci.
Acum cel mai greu pentru ea este sa se lupte cu neicrederea in succes. Ea vrea sa ne demonstreze ca se poate face primavara cu o singura floare. Si ne mai spune ca naivitatea este foarte buna.
Greselile ajuta si e bine sa le valorifici, prin inovatie e firesc sa si esuezi, capitalul pe care il acumulezi din greseli este uneori mai util decat orice altceva.
Este important sa ai mentori si cum ii alegi. Si e onoare sa devii mentor la randul tau.
Aflam diferenta in a trata inovatia in Japonia versus tari occidentale sau efectiv de cum sa tratezi un business. Sunt diferente culturale, insa Melania ne spune ca din fiecare a invatat.
Si ceva care ma inspira pe mine personal, Melania are frica de avion si a avut roluri globale internationale in companii de renume, a calatorit in lume prin tari si tari….si a invins asta. Deci, pot si eu! Smile
Si imi place enorm discutia despre frica, spusa natural, uman si recunoscuta ca si catalizator sau doar ca iluzie.
Lucian Marin
Commercial Manager
Coca-Cola Hellenic Romania [bio]

Amprenta personala in motivarea echipelor si automotivarea
Am mai spus si in alte articole ca Lucian reprezinta pentru mine “omul de vanzari” . Si asa este. Smile
El incepe de la exemplul Pygmalion si Galateea.
Motivatia e un cuvant greu, vine din valori, convingeri, atitudini, asteptari si idealuri.
Cel mai mult imi place ce spune Dimitris Lois, CEO Coca Cola “Everything starts with our values”.
Si iata ce este un manager de succes dupa Lucian: bolnav de entuziasm, indragostit de oameni si un Pygmalion convins.
Si baza e sa fii un bun coach, un role model, un expert in ceea ce faci, dar cel mai important e sa fii un bun coach. Si “Atitudinea creeaza viitorul”. Si sa fii tu. Mai pot adauga ceva?
In pauza am baut Coca Cola, o data din cauza lui Lucian si a doua din cauza cutiei noi de 150 de ml.
Dusan Wilms
Director General
Metro Cash&Carry Romania [bio]

Leadership, intre viziune si pragmatism
Despre Dusan Wilms cred ca se poate scrie istorie, cunosc numele sau si experienta dumnealui de cand am intrat in retail ca si angajat din ce spuneau ceilalti, din ce aparea in presa si privind istoria Metro.
Si iata ca prezentarea e asa cum ma asteptam: fara slide-uri, fara poze, fara nimic care sa ruleze in background.
Ca si leader conteaza educatia si dorinta de a invata…si nebunia si curajul – asta ne spune domnul Dusan Wilms.
Din educatia dumnealui, ne dezvaluie ca sportul a primat in educatie, parintii punandu-I asta ca si prioritate. Sportul te invata sa lucrezi in echipa.
A ezitat sa intre in comert, in Metro, ca si country manager, pentru ca I se parea ceva departe de profilul sau. Cand a preluat conducerea Metro estimarea afacerii era la 8 magazine in Romania, el si echipa lui au spus 30, astazi sunt 35 de magazine – viziunea a contat, munca cu echipa sa.
S-a intors in Romania, la Metro, dupa experienta real,-, intr-un moment greu, ceea ce nu i se mai intamplase pana atunci. Si-a dat seama ca acum trebuie sa fie mai aproape de echipa sa, unde sunt oameni care au deja 15 ani in compania Metro.
Dumnealui ne vorbeste insa si despre incredere, despre cum dispare increderea, despre cum se poate concedia – exista si asta in leadership si trebuie sa accepti si sa inveti. Inteligenta emotionala este pe primul loc in relationarea ca si manager.
Apreciaza enorm relatia cu clientii si invata cel mai mult de la clienti, mai ales si lucrurile care nu merg. Ne da si un exemplu cu o situatie aflata de la clienti recent pe care o va analiza chiar azi, dupa conferinta.
Marius Tudosiei
Proprietar
Bacania Veche [bio]

Business din pasiune
Marius incepe prezentarea spunand ca se simte apasat de audienta din sala, el este un om cu o idee, nu neaparat cu o companie…si si-a suflecat manecile , ma asteptam ca ne va face o paine aici Smile . Insa el are acces la niste lucruri la care cei din companiile mari nici nu pot visa. In spatele lui pe ecran apar poze din Bacania Veche.
Marius inca vrea sa schimbe lumea. Si chiar o face pentru multi dintre noi, ma includ si eu aici.
Eu nu vreau sa scriu prea multe despre ce face Marius, cel mai bine e sa cititi ce spune pe blogul sau si sa il vedeti la treaba, in bucataria lui din Bacania Veche pe Barbu Vacarescu.
Oana Stincel [bio]
De-a latul timpului
Oana ne spune ca nu are cum sa nu ne placa marketingul si ca a fost prinsa in mrejele lui imediat dupa ce a terminat facultatea. Si o cred pentru ca am trecut prin asta. Oana a ajuns la un moment dat sa lucreze pe zona de market research care a fost si mai tentanta. Dupa ceva vreme a ajuns sa lucreze pe trade marketing si sa faca standarde de merchandising. Si a experimentat si cum e sa fii mama si imi pare bine ca recunoaste ca e mai greu sa fii mama decat un angajat super muncitor. S-a reintors la munca si a ajuns la un moment dat sa fie un fel de brand manager pe branza Philadelphia.A venit apoi si al doilea copil. Si Oana trecea prin faza de a se simti vinovata ca nu statea acasa cat trebuia. Acum lucra la Pepsi. Viteza ei se leaga si de profilul sportiv, Oana a facut volei de performanta si nu a putut renunta niciodata la acest sport. Provocarea ei era mereu timpul, nu avea suficient timp pentru familie. Venind schimbari in Pepsi la nivel de companie, si-a spus ca ar fi mai bine sa faca si o schimbare de stil de viata. Si a hotarat impreuna cu familia sa plece si din Bucuresti. Si asa a ajuns in Ocna Mures. Cat drum pana acolo, as spune eu Smile. Si acolo face antrenamente de volei pentru copii. Si sunt impresionata de curajul ei, e acum studenta la educatie fizica si sport, unde trebuie sa dea aceleasi examene ca si ceilalti studenti. Face asta ca sa poata face antrenamentele cu acei copii in mod calificat si sa se inscrie in campionate. In final Oana este practic un ambasador al orasului ei de acum, Ocna Mures. Insa tine legatura si cu marketing-ul lucrand cu Macromex pentru niste proiecte de trade marketing, insa de acasa. Si una peste alta are si o gradina. Ma uit deja ca am scris mult despre ce povesteste Oana. Ea chiar ne spune o poveste. Si in final vedem un film cu Marley si Iasmine, catelusul si pisica, de 2 luni fiecare, care sunt noii membri ai familiei.
 
Mru Patel
Author, Entrepreneur, Chairman & CEO
European Property Investments [bio]
Gena antreprenorului, mit sau realitate?
Mru ne va vorbi despre gena antreprenorului. De mic a crescut in aceasta cultura de business, de antreprenoriat si apoi a lucrat in foarte multe domenii, de la retail, la sanatate, la educatie, IT, media etc. Asadar ne spune ca acest mediu conteaza si acest background care incepe de la o varsta foarte mica, insa daca nu ai aceasta baza, trebuie sa ai pasiunea de a-ti urma visele, atitudine pozitiva, sa iti urmezi actiunile pana la capat si sa te inconjori de oameni cu o atitudine pozitiva.
IAmEntrepreneur1024
Mru ne da si cateva idei despre cum sa tratam si esecul, in natura noastra e sa nu acceptam si sa nu placa , insa “don’t be afraid to fail” si “talk about it”.
Ideea despre excelenta o regasesc si aici in prezentarea lui Mru, imi place ca revine in multe prezentari in aceasta perioada. Mru ne spune ca daca excelam in ceva, succesul va veni singur.
Mai multe detalii gasiti si pe pagina de Facebook ShaktiMotivation.
Mru ne da si o lista de tips pentru a fi antreprenor, sunt multe lucruri naturale – sa fii curajos, sa faci ceea ce iti place, sa fii mandru de ceea ce faci,sa ai simtul umorului.

Din motive obiective a trebuit sa plec la ultima prezentare, la care am reusit doar sa prind primele comentarii care ma duceau undeva in India :
Florin Ghinda
Trainer si Fondator
RomaniaPozitiva.ro
[bio]
Despre jumatatea plina a paharului
Sunt convinsa ca cei care au ramas au mai invatat ceva frumos din aceasta prezentare.

Iata ce am invatat eu astazi din aceasta conferinta, pentru care vreau sa multumesc echipei Progresiv:
- oamenii nu vor neaparat bani, dar au nevoie de ei ca sa poata sa spuna asta;
- e greu sa gasesti inspiratie in altii daca inlauntrul tau nu e nimic inspirational;
- cu o corporatie mare in spate e mai usor sa vorbesti in fata;

Si vor mai urma cateva concluzii :).  Multumesc!

NB - am aflat ca de fapt cutia aia mica de Coca Cola e numai pentru sampling....pacat....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu