De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

marți, 29 mai 2012

Carrefour pleaca, real,- pleaca, vine Tesco, pleaca Tesco- retailul incotro?


Scriu despre acest subiect pentru ca deja de o luna de zile in rappel des titres sau in alte forme de revista presei , portaluri de stiri etc. se tot vorbeste despre aceasta miscare continua si probabila pe piata romaneasca.
Hai sa facem o recapitulare si sa vedem de cand tot ne consumam energia cu acest gen de stiri care pana la urma nu cred ca ne ajuta cu ceva:
- despre Carrefour pana acum nu s-a spus ca pleaca si daca va uitati un pic in istoricul acestei companii....cazuri rare sa plece de undeva. Insa se deschid destul de des magazine din acest lant, in format mic, e adevarat, insa greu vad sa iasa din piata asta prima marca de hypermarket intrata si care deja are atata notorietate. Subiectul ne bazaie din acest an.
- despre real,- deja se fac fabule si povesti care mai de care mai interesante de vreo 3 ani. Uitati-va putin la expansiunea lor din primii ani, au fost perioade cand practic erau deschideri de magazine si la 2 luni de zile ca si medie.
- despre Tesco auzim zvonuri ca ar veni de prin 2006, de atunci unii dintre noi am si imbatranit;
- povesti despre Leclerc, Aldi si Walmart auzim de vreo 2-3 ani de asemenea.

Deci anii trec si povestile stagneaza. Si sunt aceleasi si raman la nivel de poveste.
Ce mi-as dori sa citesc ca si articole despre aceste "evenimente" ar fi niste documentari mai serioase pentru ca sunt ziaristi care spun ca sunt deja la nivel de analist in acest domeniu. Chiar articole despre profilul acestor companii ar fi bine venite si cu predictii bazate pe fapte si cifre.
Pana la urma noi inca suntem intr-o piata tanara, toti retailerii prezenti la noi inca nu si-au atins apogeul, inca nu au dat tot ce au avut de dat. Este si o perioada cam descurajanta pentru consum si asta e ratiunea business-ului lor, consumul. Toti isi consolideaza acum marca, conceptul, isi optimizeaza resursele, poate ca sunt la sertar si proiecte de iesire de pe piata, de vanzare, insa...sunt optiuni care exista in viata oricarui business acolo intr-un sertar si la care se apeleaza, dar nu asa imediat.

Pana atunci va invit sa vedeti chestii mai dragute: Horia Varlan care va invita sa gatiti cu niste vase super performante de la real,- si Gina Pistol foarte frumoasa. dar batuta de ploaie in aceste zile pe toate afisele publicitare unde apare si face reclama la un costum de baie Tex by Carrefour.




4 comentarii:

  1. De acord cu tine in tot ce zici despre retaileri, raspunsurile vin cu siguranta din analiza mai atenta a strategiilor lor internationale,insa putini jurnalisti sunt capabili sa puna lucrurile in context. Insa te contrazic in afirmatia cu gina pistol, mi se pare absolut odioasa reclama desi produsele sunt bune si dragute multe dintre ele...proasta alegere din partea carrefour...

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru comentariu, dar uitandu-ma la reclama asta, mi-am adus aminte de "panem et circum", adica "paine si circ" un concept de atragere a maselor folosit inca din primii ani ai epocii de dupa Cristos. Reclama cu Gina Pistol nu-mi place nici mie, nu place multora, dar uite ca vorbim de asta, uite ca notorietatea creste, pozitiva sau negativa nu prea mai conteaza....lumea vorbeste in targ si poate multe doamne care inca nu si-au luat constum de baie pe anul asta, iau in considerare, asa in secret in mintea lor, sa dea o tura si pe la Carrefour....cine stie, poate cu un costum Tex pot sa se aproprie un pic de o imagine a la Gina. :). Efectul e scurt, pun pariu ca dupa ce dispare campania in maxim o luna lumea va uita de Gina Pistol si de costumul de baie Tex. Asa ca intrebarea mea ramane deschis, retailul romanesc incotro?

    RăspundețiȘtergere
  3. Investitia in amenajarea unei locatii Carrefour sau real (in conditiile in care spatiul este in chirie la diversi dezvoltatori) este pana la stadiul in care pui marfa pe raft undeva in jurul a 200euro/metru patrat de vanzare. Adica discutam de investitii in medie de 20 milioane de euro pe o locatie carrefour sau real. Iti dai seama ca stfel de investiti nu se discuta prin presa ci la cel mai inalt nivel si la fel si in cazul unei inchideri sau prelurari. Se va afla doar atunci cand vor ei sa se afle! Aceste companii au venit in Romania sa faca profit nu altceva si se pare ca nu il prea fac. Gandeste-te cat trebuie sa traga Carrefour Romania ca sa scoata investitia din Chitila, in care am fost acum cateva zile si eram singurul client la casa de marcat(din toate casele) foarte putina lume era in magazin. Nu cred ca are mai mult de 1500 de clienti/zi, la un cos de 100 de lei... iar pragul lor de rentabilitate sigur este la minim dublu. Traim o comprimare fara precedent a pietei de retail, ca atare toti retailerii sunt in asteptare. Xulescu castiga in 2011 1200 lei net, in 2012 tot 1200 lei net, dar in 2012 vs 2011 motorina s-a scumpit cu 15%, utilitatile cu 20%, euro cu 12%, carnea proaspata cu 30% , pulpele de pui cu 40%, ulei , zahar cu 15%. Sunt doar cateva exemple, cei 1200 ai lui ii permit sa cumpere bunuri de larg consum cu 30-40% mai putin in volum si cu 15% in valoare fata de anul trecut. Aceste scaderi se resimt in retail,iar cand te numesti Carrefour sau real si ai investit peste jumatate de miliard de euro in Romania si te asteptai sa-i recuperezi in 5 ani si apoi sa treci pe profit, iar rapoartat la ce se intampla iti dai seama ca e posibil in 10 azi sa-i recuperezi si nici nu stii daca vei trece pe profit...atunci te gandesti la plecare la prelurae samd. fum fara foc nu iese!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru toate aceste detalii, uite asa se face documentare pentru un articol pe aceasta tema grea, sensibila si chiar neplacuta uneori. Ma bucur ca se aduna pareri pentru ca asa cum spui detaliile se stiu acolo "sus", la nivelul celor care tin fraiele acestor companii. Eu am mai scris despre umanizarea comertului si cred ca in continuare ca asta e reteta, intoarcerea catre firesc, natural, uman. Romanii cheltuiesc acum mai mult de jumatate din veniturile lor pe mancare, mai exact pe cumparaturi de tip grocery, e greu sa mai ai efectele de acum cativa ani cand lumea cumpara disperata ORICE si cand creditele se dadeau cu buletinul. Retailul modern romanesc incepe sa treaca de varsta "adolescentei" si trebuie sa se apuce sa se puna la casa lui, cum s-ar zice. Este un ciclu natural pana la urma. Toate miscarile acestor afaceri vor afecta in primul rand pe miile de oameni care lucreaza acolo. Si vor afecta automat si cumparatorul. Dar repet, cred in tendinta spre umanizare. Daca va avea ca efect si vanzari si iesiri din piata...asta e. Umanizarea ca si proces inseamna uneori si schimbari incomode.

    RăspundețiȘtergere