De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

luni, 1 octombrie 2012

Mistery Shopper – eficient sau nu in comertul modern?





De curand a avut loc un eveniment important dedicat studiilor de Mistery Shopper, conferinta Mistery Shopping Days sustinuta de The Consultants, si care timp de doua zile, 27 si 28 septembrie, a punctat multe tendinte si studii decaz din zona de mistery shopper


Din pacate nu am putut ajunge la conferinta, desi chiar apreciez organizatorii si invitatia lor. 
Conferinta  a avut si un ecou slab in media si nu prea am detalii de dupa eveniment, nu a facut nimeni un live-blogging de acolo  :),  insa as vrea sa comentez  pe marginea eficientei acestor programe in cadrul comertului modern. Este cert ca se incearca sa se foloseasca si acest instrument pentru a creste rezultatelor in vanzari, insa eu cred ca undeva se pierde esenta acestui instrument si se doreste transformarea lui in altceva.

Cand se apuca un retailer de mistery shopper?
O sa spuneti: cand are buget. Da, si asta, mai ales ca o asemenea masuratoare trebuie sa o aplici pe o perioada mai mare ca timp si atunci automat field work-ul este mai extins si cere mai multi bani.


Dar nevoia de mistery shopper vine cand deja ai trecut peste alte experiente de masurare a eficientei afacerii si vrei sa vezi ceva dintr-o perspectiva foarte curata. Adica cat mai putina influenta asupra rezultatelor din partea diverselor elemente ce intra intr-un studiu. Atunci cand aplici un chestionar fata in fata cu un client, automat el se simte constrans intr-un anumit fel si unele raspunsuri nu sunt tocmai adevarate. Insa daca il pui sa faca niste cumparaturi si sa observe de unul singur niste lucruri si apoi sa ti le marcheze intr-un formular, e deja mai relaxat , vede si magazinul per ansamblu si sinceritatea lui de shopper da roade.
 

Bun,ce are de facut acest client misterios e clar.

Insa ce are de facut retailerul se pare ca inca nu este clar. In momentul in care ne apucam de un asemenea studiu trebuie sa fim pregatiti sa intelegem rezultatele si sa si reactionam. Daca vedem negru pe alb ca exista probleme de organizare in magazine sau probleme de stoc, este evident ca vor aparea si in studiul de mistery shopper. Dar stim ce avem de facut? Suntem pregatiti sa folosim rezultatele acestui studiu?

Eu recomand sa se faca un studiu de mistery shopper in urmatoarele cazuri, dau cateva exemple si in jurul lor se mai pot „broda” si altele:

  • Partea „tehnica” a business-ului este ok , insa nu stim cum este atmosfera in magazin si cum este perceputa de client;
  • Avem marfa, avem preturi bune, angajatii sunt pregatiti si motivati,  insa avem senzatia ca angajatii nostri nu sunt destul de atenti si ca au o atitudine nu foarte prietenoasa;
  •  Totul e bine, insa vrem sa crestem competitivitatea intre punctele de vanzare si vrem sa facem un clasament;
  •  Avem o incoerenta in efectul promo, adica facem promotii super bune, le mediatizam, dar totusi nu merg si vrem sa masuram impactul promo in magazin.
  •  Avem anumite raioane care nu performeaza si vrem sa vedem de unde vine cauza.

Am dat doar aceste exemple si ele arata clar ca facem mistery shopper pe chestii punctuale. Ca sa fiu mai metaforica, un mistery shopper nu echivaleaza cu o radiografie totala a unui bolnav sau un RMN, nu o sa vedem dintr-un asemenea studiu toate problemele magazinelor si automat vom avea si diagnostic si reteta, in nici un caz. Mistery shopper ne va arata o parte dintr-o problema, ne va confirma gravitatea unui aspect deja resimtit de noi in business sau ne va scoate la iveala problema interna, ci cea perceputa la nivelul clientului.

Unele companii cand incep studiile de mistery shopper isi anunta angajatii intr-un stil un pic punitiv, ceva de genul „ nu ati fost cuminti, uite ce va paste” sau nu sunt anuntati deloc si cand vin rezultatele sunt pusi in fata rezultatelor slabe intr-o abordare punitiva si neplacuta. Din acest motiv oamenii de vanzari nu sunt multumiti cand aud ca ii paste un mistery shopper pentru ca ei stiu ca acest gen de studii se fac sa se vada problemele, sa li se arate greselile si sa fie un pic sanctionati intr-un fel sau altul. As vrea sa vad un program de mistery shopper care sa il faca pe comerciant sa isi vada punctele bune si sa le sarbatoreasca cu angajatii lui. De asemenea, criteriile de apreciere sa fie cunoscute si deja asimilate de catre cei din magazine, pentru ca daca ei au o anumita conduita deja uzuala si procedurala, dar in mistery shopper se cauta altceva, normal ca vor fi confuzi. Eu imi aduc aminte de eterna problema a casierei, daca trebuie sau nu sa puna produsele in sacosa clientului, unele  proceduri zic ca da, altele nu....clientul insa apreciaza daca este macar intrebat daca ar avea nevoie de ajutor . Ei, va dati seama ca in cazul in care se incepe un asemenea studiu, casierele trebuie sa stie foarte clar ce procedura respecta si in ce fel.




Am avut ocazia sa aflu despre studii superbe facute in afara tarii noastre, mai ales in industria de turism sau bancara, unde au fost angajati rasplatiti frumos pentru aportul personal adus in munca lor, pentru acel human touch care nu se poate masura nici intr-un formular de mistery shopper, dar care il face pe clientul misterios ca pe langa completarea formularului de rutina, sa foloseasca si optiunea” comentarii” sau „others „ si in care sa spuna ca experienta lui in acel context a fost peste excelenta.

Dupa un studiu de mistery shopper fiti pregatiti :

  • Sa asimilati si sa intelegeti rezultatele;
  • Sa stabiliti ce este „pozitiv” si ce este „negativ” pentru business-ul dvs
  • Sa prioritizati ce action plan faceti prima data, nu va mai grabiti sa amendati imediat punctele „negative”.
  • Evaluati unde are sens sa interveniti in business , impartasiti rezultatele cu oamenii specializati din compania dvs si cereti-le parerea
  • Faceti un urmator val dupa ce action plan-ul a fost implementat si aveti primele rezultate interne insa doriti sa vedeti si impactul pe shopper.

Mistery shopper-ul ca si studiu cred ca aduce multe satisfactii si comerciantilor insa si companiilor care le executa, sunt studii complexe, ce am scris aici sunt ca niste notite pe un servetel in timpul unui business lunch.  Si ca sa inchei ideea de la inceput, un studiu de  mistery shopper nu este facut ca sa iti creasca vanzarile de a doua zi, ci ca sa iti arate cum percepe clientul magazinul tau . Eficienta vine din felul in care vei folosi acest studiu, din design-ul de formular pe care nu trebuie sa il faci ca o fisa medicala extensiva, ci ca pe o lista de puncte pe care le poti afla de la un client.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu