De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

marți, 13 martie 2012

Tipologie de shopperi sau eseu pe tema "si eu ce mai cumpar?"




In vocabularul celor care lucreaza la departamentele de marketing ale retailerilor , suna mereu fraze care sa contina "tipologie de shopper", "shopper profile", "shopper behaviour" si asa mai departe. Ani de zile am incercat sa ajung la o tipologie de cumparator pe care sa o pot folosi in analizele mele si sa o pot valorifica apoi in actions plan-uri. Din pacate sau...cum spun cei de la Mobexpert ... din fericire suntem diferiti, atat de diferiti si fiecare suntem cu nevoile lui pe care ni le aplicam sau nu la nivel de shopping.  Sunt doar experiente care ne unesc si care ne fac sa reactionam cat de de cat omogen.
Gen experienta de a deveni parinti se transfera intr-un shopping behaviour focusat pe a stoca scutece, lapte praf si servetele umede. Nu cred ca exista parinte nou care sa nu cumpere cel putin ceva de genul asta o data pe saptamana. Sau experienta Craciunului care ne pune pe toti in actiune de cumparaturi de mancare, nu conteaza ca mai suntem diferiti social, cultural sau ideologic, toti cumparam ceva dulce, ceva gras si ceva alcoolizat. Recent am vazut pe site-urile online ale marilor retaileri internationali rubrica de Funeral, unde gasesti tot ce ai avea nevoie si pentru o experienta nefericita in care , totusi, trebuie sa cumperi lumanari, diverse articole specifice.

Experientele de shopping creeaza tipologii de shopperi si acestea se pot crea si de catre retaileri. Se face asta deja prin deja traditionalele reduceri de primavara cand cei care vand clothing, textile etc fac lichidari de stoc. Totul este sa nu alteram acest gen de experiente, se vede deja ca multi shopperi nu mai au incredere in promotia de tip Reduceri sau Lichidari de stoc pentru ca genul asta de experienta a fost multiplicata si diluata pana a ajuns plictisitoare. Acum sunt reduceri 365 de zile pe an.  Iar cand vine vremea celor asteptate, nu prea mai e marfa sau nu mai sunt preturi cu adevarat atractive.

Tipologiile de shopperi deja invechite sunt cele de genul : clientul familist, femeia 30-40 de ani cu familie si cariera, barbatul 25-30 de ani tanar si interesat de gadgeturi, pensionarul cu buget mic etc. Really? unde sunt astia? cunoasteti macar 2-3 exemplare din fiecare si sa fie la fel? Imi aduc aminte ca incercam sa gasesc un tipar pentru shopperul "femeia 30-35 de ani " si ma intreba un coleg cum e un asemenea cumparator. Am zis "hai sa intreb colegele care intra in range-ul asta de varsta"...si fiecare, shocking!, era cu totul altfel. Desi aveam exemplare de cumparatoare cam cu acelasi venit, profil social, cariera, tip de familie etc, nici una nu semana cu cealalta la capitolul shopping. Le unea totusi ceva, genul de experiente comune, aveau un shopping behaviour asemanator inainte de Paste, de Craciun, inainte de ziua sotului, in perioadele cand le apuca brusc o dieta sa mai dea jos2-3 kilograme inainte de vreun eveniment important in viata. In rest...nici o asemanare undeva in jur de maxim 30%..dar macar era ceva fata de nimic.

Asadar consider ca e important pentru retaileri sa creeze experiente care sa uneasca shopperii, sa ii aduca sa se manifeste ca la un concert Holograf sau Celine Dion, adica toti sa cante la fel. Create experience , the shopping will come as an additional value. :).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu