De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

miercuri, 3 octombrie 2012

Surse de informare cu buget ZERO

De cand a inceput criza asta, s-au taiat si bugetele care asigurau sursele de informare pentru orice om de marketing. Nu are sens sa ne mai ascundem dupa degetele de pe tastatura si cu nasul dupa monitor, asta e, nu mai avem banii de altadata ca sa ne luam abonamente la diverse portaluri de informatii, sa ne cumparam orice studiu apare pe piata si sa mergem la orice conferinta dorim.

Dar suntem oameni de marketing, si cei care suntem in retail avem nevoie de informatie ca de apa. E greu sa scoatem bugete noi, insa hai sa vedem ce am putea face cu un buget ZERO.

Exista cateva reviste cu variante online la care va invit sa va inscrieti la newsletter sau macar sa le treceti la Favorites in browser-ul de Internet si sa le consultati cat de des puteti:


- Magazinul Progresiv - www.magazinulprogresiv.ro
- LSA -  http://www.lsa-conso.fr/ un fel de varianta franceza a magazinului Progresiv, nu au legatura insa intre ele
- Les Echos - http://www.lsa-conso.fr/ o revista franceza de stiri economice, foarte bine construita
- www.insse.ro - site-ul Institutului de statistica, unde gasiti in arhiva de comunicate de presa multe date utile si in baza de date Tempo https://statistici.insse.ro/shop/ gasiti diverse date legate de consum si stare gospodarii
- pe Smark http://www.smark.ro/ gasiti mereu comunicatele de presa legate de cele mai recente studii de piata, nu strica sa aveti si acele informatii
- lasati prejudecatile si mofturile de "nu am timp" si intrati pe platformele Facebook si Linkedin, veti fi uimiti cate informatii se vehiculeaza pe aceste platforme. Nielsen si GfK au pagini de Facebook, asa ca veti avea mereu informatii de la ei. Cautati-i si pe altii, sunt multe companii de consultanta care au pagini de Facebook. Pe Linkedin imi place ca gasesc comentarii ale oamenilor din domeniul in care lucrez si eu si pot purta discutii profesionale.
- si uite cum de pe Facebook mi-a mai sarit o sursa: sunt niste bloguri de marketing tare bune si iata-le lista AICI, inca nu e finalizata, dar momentan acestea sunt nominalizarile.
- Imi place enorm ChartsBin, uite numai un exemplu de chart de la ei:


- un site foarte bun, insa cu date mai putine pentru Romania este Food for Thought  www.fft.com , gasiti aici si noutati legate de tranzactii intre companii, adica vanzari de companii de FMCG care va pot da niste idei despre ce se poate intampla si pe piata noastra. Vedeti si pe blogul lor.
- nu uitati de Researchpedia, e un fel de wikipedia numai buna pentru oamenii interesati de cercetare de piata.

Cam acestea sunt o parte din surse, daca mai aveti si voi idei, le astept in comentarii. Evitati insa sa mergeti numai pe acest fel de surse si incercati sa obtineti bugete macar pentru datele vitale de care aveti nevoie in munca voastra.
Totusi eu va urez zile mai bune si cu bugete care sa ne permita sa fim oameni informati si productivi.

2 comentarii: