De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

vineri, 15 iunie 2012

Smark - Marketing Research 2012

Pe 27 si 28 iunie are loc un eveniment de referinta pentru cine este interesat de cercetarea de piata - Smark reuneste speakeri de la aproape toate companiile de market research intr-o conferinta si un workshop.
Marketing Research 2012 poate fi numit evenimentul anului pentru cei din domeniu si daca pana acum am tot ratat editiile trecute, ma gandesc sa ajung macar in ziua de conferinta, adica pe 27 iunie cand agenda e foarte interesanta. Se va vorbi despre online research si despre shopper research, doua subiecte care ma intereseaza foarte mult. Vor veni reprezentanti ai companiilor de cercetare relevante din piata - Ipsos, GfK, Exact CC, Brennan Research & Consultants, Mercury Research, Daedalus, Unlock, etc. lista completa a vorbitorilor se poate vedea AICI.

Evenimentul acesta arata ca market research-ul are inca multe lucruri de spus si ca ramane un instrument de baza pentru oamenii de marketing, dar este un instrument. Cercetarea de piata nu poate salva un brand sau un business 100%, asta consider eu, insa e o cale spre mai bine si un instrument necesar . Sper ca prin aceasta conferinta sa se aduca si informatii noi si instrumente pe care sa le poti aplica imediat.

Este important ca prin acest gen de evenimente sa se faca si o educare a celor care apeleaza la cercetarea de piata, la intelegerea unui studiu si la aplicarea lui. Market research-ul nu este ceva nice to have si nici un medicament salvator pentru o afacere, fiind un instrument de marketing trebuie folosit ca atare. Ce am observat din experienta mea este ca de la inceput trebuie sa stii ce vrei sa afli si ce vei face cu ce vei afla in urma unui studiu de piata si abea apoi sa incepi executia lui.
Ma bucur ca exista atatia vorbitori, la aceasta conferinta un om de marketing poate face si o evaluare a potentialilor parteneri pe marketing research pentru ca in house nu se poate face tot.
De cativa ani se tot vorbeste de reducerea bugetelor de marketing, cele de market research sunt "cenusareasa" bugetelor de marketing inca de la inceput, dinainte de recesiune, insa eu vad altfel lucrurile. Poti avea bugete uriase de market research si sa nu stii sa le directionezi, adica sa faci niste studii just nice to have si apoi sa esuezi ca si relevanta si sa nu mai prinzi nici un buget, insa poti face si lucruri cu adevarat utile cu bugete mai mici, daca stii pe ce sa punctezi si sa ai continuitate, sa poti merge deja pe strategii. Asta eu am invatat tot de la oamenii buni din market research cu care am avut norocul sa interactionez.
Pentru mine ar fi interesant ca la o asemenea conferinta sa vina si cineva din domeniul "oficial", cineva din Institutul National de Statistica care sa aduca niste insight-uri despre piata, anchetele lor despre nivelul de consum sau despre diverse alte subiecte raman pentru mine o baza de informatie extrem de importanta.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu