De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

luni, 3 octombrie 2011

Promotii si oferte la Promotions 360 by Evensys

Evensys ne-a adus si o conferinta despre promotii si astfel  pe 29 si pe 30 septembrie 2011 la Crowne Plaza a avut loc evenimentul Promotions 360, o continuare fireasca a conferintei Marketing360.

Subiectul evenimentului este foarte bine venit mai ales ca deja de ceva vreme in Romania a face marketing inseamna doar a face promotii sau promotia ca si concept e centrul oricarei actiuni de marketing.

As vrea sa caut intai o definitie a termenului de promotie si iata ce gasesc pe wikipedia:

Promotion is one of the four elements of marketing mix (product, price, promotion, place). It is the communication link between sellers and buyers for the purpose of influencing, informing, or persuading a potential buyer's purchasing decision.

Cum va suna? e practic instrumentul cel mai "artistic" pe care il au oamenii de marketing atunci cand vor sa comunice ceva catre clientii lor si sa ii faca sa si reactioneaza imediat. Bineinteles ca isi doresc ca reactia sa fie pozitiva. Adica sa aduca vanzari, logic. Nu investeste nimeni in promotii ca sa aibe pierderi.

Speaker-ul special al acestui eveniment a fost Alain Thys, de la Futurelab. Prezentarea lui a adus acel altceva de care cred ca era nevoie si a dat participantilor idei noi despre cum sa te promovezi ca si brand. Ideea de baza a lui Alain era sa nu faci promovari neaparat, dar sa investesti in sales promoters.
Mai exact sa iti faci acei clienti care sa te promoveze, sa ii formezi intai, sa ii identifici si sa le furnizezi permanent "material" pe care ei sa il difuzeze mai departe. Un asemenea lucru are un efect financiar remarcabil. acesti oameni isi cheltuie la tine multi bani, aduc alti clienti si iti fac publicitate pozitiva in toate mediile lor de comunicare.

Alain nu a negat si rolul promotiilor clasice cu care suntem deja obisnuiti. Vreau sa adaug ca de obicei promotiile care se fac acum in orice domeniu de business are ca si target sa aduca clienti noi, foarte putine promotii sunt facute pentru cei deja clienti.

Eu personal am "card de fidelitate" la multe farmacii, magazine etc, nu am simtit pana acum nici un fel de promotie special pentru mine ca si client. Doar o singura data am avut acest feeling bun din partea BRD SG, nu am ce sa ascund , dar e singura banca care mi-a dat mesaje cu oferte coerente si care aveau legatura cu profilul meu de client. Si uite cum devin eu promoter pentru ei. Deci, Alain, teoria ta merge.
Si mi-a mai placut ceva foarte mult ce a zis tot Alain, si anume ca cine vine pentru preturile tale, tot pentru preturi te va parasi....deci daca nu vrei ca brandul tau sa aibe o relatie cu consumatorii de tipul one night stand....gandeste ceva pe termen lung, nu doar o reducere de pret.

Alte prezentari care mi-au placut:
- Bogdana Baltasiu de la Nielsen care a venit cu cifre si date nu numai despre promotii, dar si cu date care au impact asupra promotiilor, cum ar fi faimosul Confidence index care in Romania e scazut, undeva 47 desi media europeana e peste 70. Si ea ne-a recomandat sa fim mai moderati cu promotiile : "Be decent in offering discounts", suna bine, nu?
- Stefan Chiritescu de la BBDO ne-a adus un exemplu super de la Sainsbury UK care prin campania Try au aratat ca nu e necesar sa scazi preturile in criza economica, ci doar sa fii orientat catre client, sa ii dai solutii, sa ii arati ca oricine poate gati ca Jamie Oliver :).
- Adina Vlad de la Unlock Research ne-a spus cat de important este sa testezi orice promotie inainte de a o lansa. Corect, pentru ca multe campanii nici macar nu au fost intelese de catre cumparatori/ consumatori.
-Doina Costache de la Google ne-a explicat ce  tools-uri ne ofera Google pentru a vedea daca brandul nostru e cautat sau nu ....si atentie, chiar daca in Romania nu se cumpara online asa mult, oamenii se documenteaza foarte mult online inainte de a cumpara ceva. Asadar atentie ce imagine ai in online;
- Adrian Alexandrescu de la Interactions a vorbit foarte transparent despre campaniile online Mega Image care sunt intr-adevar inovative si care aduc acel suflu de nou. Mega Image face multa inovatie pe multe planuri si cred ca e reteta lor pro cumparatori, nu neaparat contra crizei.

Conferinta per ansamblu a ridicat multe mingi la fileu pentru "producatorii" de promotii si am apreciat ca in sala erau oameni de la furnizori de FMCG gen Cristim , Pambac , asta inseamna ca exista interes si pentru a dezvolta strategii de promovare mai altfel decat au fost pana acum.
Nu am povestit despre toate prezentarile din prima zi,am punctat strict ce mi-a ramas foarte "efervescent" in minte.

Si ca de obicei inca un BRAVO pentru Evensys si pentru Cristian Manafu pentru conferinta !

PS - Alaturi de mine la conferinta a fost Florenta - blogger cu experienta de la Brasov si mama si ea si la fel de activa ca si subsemnata -  si cred ca v-ar fi util sa cititi si "cronica" ei despre aceasta conferinta aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu