De ce Retailbook?
Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.
vineri, 30 septembrie 2011
Progresiv Interactiv - despre si pentru comertul traditional
As vrea ca in acest al doilea articol despre Progresiv Interactiv sa va spun si cateva din datele statistice prezentate de Nielsen. Nielsen a fost singura companie de cercetare care a adus niste cifre la acest eveniment, dar eu as vrea sa adaug special pentru participanti ca exista in acest domeniu mult mai multe studii si ca ar trebui sa solicite ca la viitoarele intalniri organizate pe acest subiect sa li se prezinte mai multe surse.
Tot pentru participanti simt nevoia sa mai fac niste lamuriri tocmai pentru ca am stat in mijlocul lor si am auzit comentariile lor.
Nielsen a avut ca si baza de prezentare studiul lor anual Shopper Trends, care se face pe un esantion reprezentativ pe Romania la nivel urban, esantion care ajunge undeva la 1200 de respondenti.
O alta baza a prezentarii era baza lor de date pe retail audit, mai exact calculele lor de cote de piata pe care le fac pe baza datelor de vanzari culese de la mici si mari comercianti, fie direct pe teren, fie primite in format electronic. In baza lor de date nu intra toate categoriile de produse alimentare dintr-un supermarket, din acest motiv categorii ca brutarie, carne proaspata, legume si fructe nu sunt prezente in raportarile lor.
Bine ar fi ca la viitoarele prezentari cei de la Nielsen sa faca un mic rezumat la sursele folosite pentru ca nu toata lumea are acces la ele sau nu le cunoaste suficient de bine si atunci se creaza confuzii.
Din punctul meu de vedere, orice prezentare care aduce studii si date statistice trebuie sa lamureasca bine sursele si metodologia de obtinere a acelor cifre, altfel lasa mai multa confuzie in mintea celor care vizioneaza prezentarea si aceasta recomandare eu o fac si altor companii de cercetare care vin cu diverse date pe care nu mai stii de unde sa le iei si cum sa le gandesti. La cata munca este in spatele acestor date, e pacat sa nu se lamureasca audienta de unde vin cifrele si cum se ajunge la o anumita concluzie.
Hai sa vedem ce le-a spus Nielsen comerciantilor din traditional trade:
- categoriile monitorizate pe Food de catre Nielsen au o pondere de 54% in comertul traditional si doar 26% pe Non Food, ceea ce arata clar ca acest comert isi are locul destul de bine plasat in continuare pe zona de produse alimentare ;
- din categoriile de top care se vand in Traditional trade, doar 3 categorii au crescut: laptele, seminte/alune si biscuiti, deci partea de indulgence shopping, adica atunci cand ti se face pofta de ceva, te duci la magazinul de la colt si iti iei de acolo ce doresti ;
- in comertul traditional categoriile de top sunt berea, bauturile carbonatate, apa minerala, cafeaua si ciocolata, asadar aceste categorii trebuie sa fie in continuare privilegiate in aceste magazine;
- laptele se vinde mai bine la punga in comertul traditional ;
- indexul de incredere a scazut puternic in Romania, la 47 sub media de 74 la nivel european;
- si in magazinele mici trebuie sa se faca un category management atent, chiar pe spatii mici se pot face proiecte interesante cu furnizorii.
Mai multe despre Progresiv si despre evenimentele Progresiv vedeti aici.
Labels:
Events,
Retail info,
Retail romanesc
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu