De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

vineri, 21 octombrie 2011

Conferinta Trade Round Table by Magazinul Progresiv, 20 octombrie 2011

Trade Round Table, eveniment realizat de echipa revistei Progresiv, ne aduce in fiecare un moment de inspiratie, indiferent ca suntem oameni care muncim in companii de retail, FMCG, cercetare de piata, logistica si orice alte domenii care se leaga de cele mentionate.
Eu as numi acest eveniment un fel de training anual, de "business academy" de o zi ( din pacate) unde ai sansa sa te intalnesti cu oameni de la care ai ceva de invatat, unde te poti opri din ritmul zilnic si sa stai sa meditezi un pic si de unde pleci cu o mapa ( devenita si ea traditie) in care iti poti nota o gramada de lucruri la care te intorci din cand in cand atunci cand esti in pana de idei.
Cand am inceput sa merg la acest eveniment moderator era Roxana Baciu si ea a fost multi ani gazda acestui eveniment, acum este Mihaela Popescu noul editor sef, insa traditia si prestigiul evenimentului se mentin si demonstreaza ca atunci cand iti mentii constant efortul pentru un brand si mai ales cand l-ai lansat corect in piata, el ramane stabil.
Si de fiecare data acest eveniment a adus ceva nou, dar si util si m-am bucurat foarte mult sa vad relatarea live pe site a evenimentului care arata adaptare la noua era a on-line-ului si dorinta de a impartasi, de a da mai departe informatia. O informatie este cu atat mai valoroasa si isi creste si continutul daca este impartasita. E foarte utila relatarea online si pentru cei care au venit la eveniment si pentru cei care nu au reusit sa ajunga, dar mai ales este utila pentru cei care vor veni anul viitor, vor avea o baza de start. Relatarea online a fost facuta de Romina Ardelean, sustinuta de echipa Progresiv, pe care o puteam vedea stand atenta si concentrata in sala, dar si tastand. Este greu sa faci live blogging, mai ales la un eveniment de business.

Informatia curata si obiectiva va invit sa o cititi aici din relatarea online, eu vin ca de obicei cu pareri si lucruri pe care le-am simtit acolo.

Sala a fost plina, se vede si din poze, si chiar daca participantii au fost ceva mai retinuti la intrebari, au notat mult. Auzeam mapele fosnind si pixurile in plin proces de notare a datelor din prezentari.
Timing-ul a fost putin dat peste cap pentru ca am vazut multa dorinta de networking, de discutii  intre participanti si surprinzator nu prea am auzit cuvantul criza, ci auzeam despre planuri, despre propuneri, solutii, " vreau sa fac asta", "haideti sa ne vedem sa discutam asta" etc.

In prima pauza, doamna Sorana Georgia, Director Executiv Billa Romania a fost inconjurata de multi participanti din media, si nu numai, care puneau intrebari, comentau, o felicitau pentru prezentare. Prezentarea dumneaei ne-a adus cu picioarele pe pamant intr-un sens pozitiv, mi-a confirmat inca o data ca nu exista momente grele si de criza, decat daca tu vrei sa le vezi asa. Da, nu e usor cand ai conditii economice care se duc in jos, dar decat sa stam si sa gasim vinovati ( lucru care ne va consuma resursele si mai mult), e bine sa facem ceva din ce putem face concret. A vorbit despre remodelarea magazinelor Billa si a folosit cuvantul "emotional" de multe ori, a vorbit de analiza interna cu echipa Billa inainte de a face un proiect costisitor, a vorbit de cum sa implici oamenii intr-un proiect de remodelare si apoi a aratat cifre si fapte concrete - demers cu inceput si sfarsit, spus simplu si pozitiv. Si nu a spus nimic despre preturi si reduceri de buget, ci de un management interactiv al intregului proiect. Mi-am reamintit de cand am scris prin aprilie despre umanizarea comertului ca tendinta in vremuri de recesiune economica si am zis ok, am inca o confirmare ca ideea mea nu e tocmai gresita si inca o confirmare avizata.

Am notat mult la toate prezentarile pentru ca stiu ca mi se intampla mereu sa ma intorc la mapa de TRT si sa caut prin ea idei si inspiratie. Incerc sa nu uit sa scriu acum nimic, dar oricum acest blog este generos si ma lasa sa mai adaug un articol si peste cateva zile.

Cecile Riverain de la IGD mi-a confirmat si ea ca aceasta perioada , grea daca ne uitam pe cifre, aduce totusi cumparatorii in magazine si culmea ca ei vin acolo unde le place si retaileri din UK sau Franta, desi comunica pe pret, comunica simpatic, dragut, adica uman, sa iti placa mesajul. Am retinut mesajul cu un hamster folosit ca mascota de un retailer din UK pentru o perioada de reduceri mari. Nu era folosit cuvantul pret, ci se spunea ceva de genul ca e "saptamana hamsterului" si cumparatorii stiau ce inseamna si il simpatizau si pe rotofeiul personaj aducator de promotii. Si apoi adaptarea Tesco la era digitala cu o aplicatie cu care iti pregateai lista de shopping pe telefonul mobil scanand produsele de care aveai nevoie. Mi-am adus aminte ca la Webstock cei de la Vodafone spuneau ca in Romania aproximativ 25% din vanzarile din 2010 de telefoane au fost de smartphone-uri si ca tendinta e in crestere rapida, nu de la luna la luna, ci de la saptamana la saptamana. E simplu deja de facut un calcul ca numai in Bucuresti avem cateva zeci de mii de utilizatori de smartphone-uri, oameni cu venituri medii si peste medie, care fac cumparaturi ca au nevoie sa manance, sa se imbrace...mmm, parca se contureaza o idee.

De la Bogdan Popescu de la Metro Cash & Carry m-am lamurit complet cu ce inseamna Metro Punct si mi se pare o adaptare foarte buna la piata romaneasca unde inca exista mult traditional trade care are nevoie de o solutie de aprovizionare si nu numai.

Pe Bryan Roberts de la Kantar Retail EMEA nu am mai apucat sa il intreb cand ar vedea oportun momentul ca un retailer sa investeasca puternic pe private label in Romania si nu numai. Au fost enorm de multe intrebari dupa prezentarea lui despre private label. Mi-a placut ca si-a sustinut prezentarea cu un outfit 100% marci proprii fiind o dovada vie la ceea ce ne povestea - sosete de la Sainsburry, camasa de la Carrefour si inca alte articole de la Tesco.

De la Roxana Baias de la Mercadia am aflat povestea de la care a inceput mic.ro. M-a prins din start cu povestea interbelica despre un bacan roman care avea un magazin asa de vestit inca devenise un reper ca si locatie, chiar si pentru posta care aduce mesaje la palatul regal. Incredibil! Practic de aici s-au inspirat cei de la mic.ro si au creat acest lant de magazine mici care iti aduc cumparaturile urgente atat de aproape de tine incat din 2 pasi ai intrat in magazin , ai cumparat si ai plecat. Din nou nu s-a vorbit despre presiunea pe pret, costuri etc, ci despre cumparator, despre nevoile lui si despre emotional.

Danor Ionescu a fost pentru mine printre putinii oameni de logistica care m-a convins ca si acest domeniu are o poveste si poate inspira alta poveste. Dezvoltarea Pall-Ex, o companie care aduce solutii de logistica testate pe piete mature, este sustinuta de inovatie, orientare catre ceea ce ai cu adevarat nevoie de la un furnizor de servicii de logistica. Si mi-a placut enorm ca a vorbit de educare si de adaptare la cerintele clientului. Si eu ma asteptam sa vad multe date tehnice despre cum se pune marfa pe paleti, cum e treaba cu infrastructura grea din Romania, cat de mari sunt costurile ca sa transporti ceva din Sudul tarii in Nord. Nici gand, a fost o prezentare pozitiva si antrenanta.

Camelia Malahov de la Deloitte a avut o misiune grea, sa povesteasca despre noile conditii fiscale si sa ne spuna ce solutii sunt ca sa iti reduci pierderile pe stocuri si costurile fiscale generate de acestea.

Marius Caluian de la Nielsen ne-a adus insight-uri din Shopper Trends si din studiile de retail audit. Foarte mari noutati nu pot spune ca au fost, cel putin daca in sala erau retaileri si producatori mari din FMCG care primesc aceste rapoarte in mod regulat, insa a fost interesant exercitiul de la final despre cum credeam ca va evolua criza si predictiile nu au fost foarte optimiste din partea participantilor. El spunea ca vede o crestere a pietei pe final de an ...este firesc, de obicei pe sfarsit de an e tendinta fireasca de crestere a pietei de FMCG, copiii incep scoala, lumea revine din letargia estivala, asadar eu il contrazic putin ca e o crestere reala, e o crestere de conjunctura, vedem in Q1 2012 cand Romania va trece prin primele cresteri de costuri la utilitati, prin efectele somajului etc. Nu inseamna ca vad lucrurile in mod pesimist, insa trebuie sa vedem un pic lucrurile realist, sa profitam de final de an cand cumparatorii sunt mai cu stare de cumparaturi si apoi sa pregatim inceputul de 2012 cu un program comercial adaptat situatiei. Aici vin cu o sugestie catre Magazinul Progresiv, sa invite si persoane de la Institutul National de Statistica sa prezinte contextul economic masurat de ei , precum si alte companii de cercetare care sa aduca si perspective din partea shopper-ului din Romania. Cum am mai spus si in alte articole, din cercetarea de piata trebuie sa ai mai multe informatii, date, pe care sa le poti compara si apoi abea poti scoate niste concluzii avizate pe o piata anume. A fost extraordinar sa avem si date de la IGD si Kantar Retail, de la care nu ai asa usor interlocutori la indemana, insa date din piata romaneasca inca au lipsit si la acest eveniment.

Calin Clej de la Pepsi a incheiat conferinta cu o concluzie de nota 10: faptul ca si daca lucrezi intr-o multinationala, trebuie sa gandesti ca un antreprenor si ca toti consumatorii acum au acces la informatie si nu prea mai poti folosi aceleasi retete de marketing. Am mai primit aceasta lectie acum 10 ani de la un top manager din retail care acum nu mai e in Romania care spunea ca exact modul asta de a gandi a adus succes unor companii mari la nivel mondial si cam asta e reteta.

Per ansamblu conferinta a ridicat multe subiecte noi, a schimbat mitul marilor corporatii care nu pot fi clintite de nimic si pot merge cu aceeasi reteta ani si ani. Adaptarea e solutia, sa gandesti tot ceea ce faci la nivel cauza si efect, sa te gandesti ca un consumator sau un cumparator se schimba si tu trebuie sa fii cu un pas inaintea lui sau macar sa mergi in acelasi ritm cu el. Nu se mai pot folosi retete nici macar de acum 10 ani, ritmul e altul si ma uit in online unde zilnic apare ceva nou - o aplicatie, un gadget, o platforma de socializare si totul trece in offline. Si atunci sursa nr.1 pentru toti este cel caruia ii adresam business-ul nostru: consumator sau cumparator si imi mentin parerea din guest editorialul scris pentru Magazinul Progresiv din luna septembrie, se consuma si se cumpara in continuare si pe criza si completez :se cumpara si se consuma cu alte obiceiuri, cu alte instrumente, dar criza nu opreste omul sa manance , sa se imbrace, sa bea si in final sa se bucure de viata.

2 comentarii:

  1. Multumim Ana-Maria. Te asteptam si anul viitor. Vroiam doar sa precizez ca la relatarea evenimentului au contribuit si colegele mele Andreea Ion si Cosmina Capalau carora le multumesc pentru sustinere.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc si bafta in tot ce faceti voi la Progresiv !

    RăspundețiȘtergere