De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

marți, 4 ianuarie 2011

Lucrezi in retail? Surse de info basic obligatorii

Daca lucrezi in retail, iti recomand niste surse de informare obligatorii pe care sa le folosesti chiar si zilnic. De ce ? ca sa fii la curent cu ce te poate interesa si sa poti lua decizii utile.

1. site-ul institutului national de statistica - e de baza daca vrei sa stii evolutia comertului, a indicatorilor macroeconomici. http://www.insse.ro/cms/rw/pages/index.ro.do - este gratis
2. site-ul Eurostat http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/ - ca sa fii la curent cu evolutia indicatorilor macroeconomici pentru tarile din UE si sa poti anticipa scenarii pentru business-ul tau.  este gratis
3. http://www.planetretail.net/ - aici trebuie sa platesti, insa informatiile sunt diverse si cat de cat la zi, gasesti cote de piata, profile de companii, date macroeconomice la nivel de tara frumos structurate. Costa un ban, dar face.
4. http://www.igd.com/ - tot cu bani, e un site similar cu planetretail insa gasesti prezentari frumoase, pe care le poti folosi in materialele tale, frumoase adica clare, cu grafice relevante si coerente, te scapa de munca de aiurea in fata calculatorului
5. http://www.pmrpublications.com/ -alta sursa contra cost, e putin cam formala si nu prea e cu date la zi, dar uneori gasesti lucruri legate de cote de piata sau profile de companie care sunt interesante.

In plus, eu primesc zilnic rappel des titres de la Cezar Baciu unde am tot ce e cu adevarat interesant din presa pentru mine, om care lucrez in retail. Cezar include si articolele care apar in presa din afara, iar presa franceza e foarte buna pentru FMCG si retail.

10 comentarii:

  1. sunt foarte utile, pot gasi mai usor informatii de care am nevoie. Lucrez si eu in retail de curand pe o noua pozitie, si ma vor ajuta foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru comentariu. Ar fi interesant sa ne spui si unde lucrezi si ce informatii te-ar interesa mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare,

    Lucrez la o companie internationala, acum ma documentez despre reteaua LIDL care va deschide anul acesta foarte multe magazine in Romania. Dupa achizitionarea magazinelor Plus, se pare ca vor deschide la nivel national 126 magazine. Cred ca ar fi interesant sa vedem cate articole vor avea aceste magazine? mai ales ca cei de la LIDL vor veni cu multe articole marca proprie, nu stiu ce impact vor avea in Romania, mai ales cum vor gestiona partea de fresh.

    RăspundețiȘtergere
  4. reteaua LIDL care va deschide anul acesta Lucrez la o companie internationala, acum ma documentez despre foarte multe magazine in Romania. Dupa achizitionarea magazinelor Plus, se pare ca vor deschide la nivel national 126 magazine. Cred ca ar fi interesant sa vedem cate articole vor avea aceste magazine? mai ales ca cei de la LIDL vor veni cu multe articole marca proprie, nu stiu ce impact vor avea in Romania, mai ales cum vor gestiona partea de fresh.

    RăspundețiȘtergere
  5. Lidl va veni cu siguranta cu aceeasi politica pe care o au si in celelalte tari unde este prezent, este un discounter, deci va merge pe gamele de baza unde va aduce un avantaj la pret. Partea de fresh food e cea mai grea si asta e o problema pentru orice retailer de la noi, se pot importa produsele UHT , congelatele, insa partea de alimente cu valabilitate redusa va trebuie sa fie negociata cu furnizori locali. Aici nu prea vad ce mare diferentiere vor putea sa faca concret.

    RăspundețiȘtergere
  6. ma gandesc ce solutii sa le mai ofer clientilor cu magazine proximitate..(in afara de servicii) comertul modern castiga din ce in ce mai mult teren in fata comertului traditional, si acesti mici clienti de proximitate le este foarte greu sa reziste. acum am ramas putin blocat in gasirea unor solutii...

    RăspundețiȘtergere
  7. Comertul traditional inca ocupa minim 60% din piata, asa ca nu ai motive de ingrijorare, magazinele mici inca vor rezista si chiar vor prospera. Aici se face cu adevarat fidelizarea clientilor, magazinele mici TREBUIE sa isi cunoasca cumparatorii, sa stie ce au nevoie si sa evite la maxim out of stock-urile pe produsele cu care fidelizeaza clientela. Exemplu: ai un client care zilnic cumpara iaurtul X si painea Y, atunci aceste produse trebuie sa le ai tot timpul pe stoc. Iar magazinele de acest gen trebuie sa aibe grija si de cum arata magazinul, mai ales la capitolul curatenie unde nu ai voie sa aibe semne de intrebare. Un patron de magazin mic trebuie sa stie de la inceput ce clienti are, cam cati si ce cumpara si asta se face discutand face to face cu clientul de fiecare data...cu minime reguli de customer care.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru patronii de magazine mici, interesant ar fi sa ii provoci cu niste discounturi speciale pentru ei sau alte lucruri in cazul in care depasesc niste niveluri de vanzare pe produsele de la tine, in cazul in care esti furnizor. Sau de asemenea sa le oferi niste chestii pe care ei nu si le permit si ca timp si ca bani, gen ceva consultanta, studii pe clienti care sa le aduca raspunsuri la intrebarile de interes pentru ei, publicitate etc.

    RăspundețiȘtergere
  9. am tot incercat variantele de mai sus, am incercat si cu campanii de degustari, dar mentalitatea clientului final, mai ales la tara lasa mult de dorit. pretul este important dar in lista lor de priortati el se afla undeva la mijlocul unui clasament pe o sacara de la 1 la 10. ma gandesc sa le fac o propunere de leaflet pentru magazinele de proximitate bilunar sa vad daca va functiona. Discountul este important pentru el dar multi dintre patroni nu folosesc acel discount in pretul lui la raft ex: daca a cumparat 1kg zahar de la mine cu 3ron astazi,el vinde cu 4,5ron, maine eu fac oferta la zahar cu 2,5 ron, el vinde tot cu 4,5ronkg, am tot incercat sa le explic ca este mai bine sa ai rulaj de stoc, sa vinzi mai mult cu preturi mai mici decat sa vinzi putin cu preturi mari, si plus de asta si clientul poate sa perceapa idea ca la magazinul x preturile sunt ok pe langa alte servicii, chiar daca, cum spuneam mai sus pretul nu este pe primul loc in alegerea magazinului. dar se pare ca Romanul este tot Roman, dar nu renunt la lupta::)), daca din 100 clienti 10 inteleg de ce este important sa te adaptezi cerintelor pietei, sunt foarte multumit. Ma mai gandesc sa concep un manual cu cateva reguli de baza pentru al ajuta pe micul patron in dezvoltarea/mentinerea business-ului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Educatia conteaza enorm in orice domeniu de business. Mult succes, eu cred ca merita sa incerci.

    RăspundețiȘtergere