De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Cum sa iti cunosti clientii

Incepusem sa discut despre studiile de Shopper Profile ( Mednet), insa pentru a-ti cunoaste clientul, intai trebuie sa ai o experienta pe suprafata de vanzare, sa vinzi ceva, sa pui marfa la raft, sa vezi cat praf se aduna si unde pe rafturi, sa stai printre clienti de la prima ora si pana la ultima ora intr-un magazin, sa rezolvi reclamatii, sa stii cu adevarat ce inseamna sa respiri aerul intr-un magazin. Abea atunci treci la etapa urmatoare, la studii de piata si analize pe client. Aceste doua lucruri sunt absolut necesare, nu merg una fara cealalta. Am vazut manageri care la nivel teoretic sunt exceptionali, fac niste power point-uri de ingheata mouse-ul laptopului, insa care habar nu au sa vanda un kilogram de mere si care pusi langa un raft sau in fata unui client cu reclamatii, cedeaza rapid. Dar si invers, oameni cu experienta multa pe teren si care nici nu stiu sa briefeze o agentie de research, adica sa spuna direct ce doreste sa stie din acel studiu.

Pe partea de research, pe langa aceste studii de Shopper Profile recomand focus grupurile, studiile pe non-clienti mai ales, studii aprofundate pe diverse tipuri de clienti, vizite monitorizate, mistery shopper. Ce recomand este sa alegi ca si forma de studiu exact ce ai nevoie si sa nu ceri unui focus grup sa iti aduca informatiile dintr-un mistery shopper si invers . Intr-un articol viitor voi enumera ce iti aduce concret fiecare tip de studiu din cele experimentate de mine pana acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu