De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

luni, 23 mai 2011

Comertul bio si home made sau reumanizarea comertului

Daca aceasta criza economica ne-a terminat resursele materiale, ne-a animat si mai mult dorinta de ne regasi natura umana intrun comert home made sau bio, in produse cu origine naturala certificata sau care sa ne aduca aminte de gustul mancarii de cand eram mici si ne gatea mama sau bunica.

Retailerii multinationali déjà atenteaza la aceasta zona lansand game bio sau game cu produse cat mai naturale si aproape de gusturile traditionale. Doresc in acest articol sa va spun care este lista de “proiecte” favorite de acest gen, nu fac un top, este doar o lista cu lucruri pe care le apreciez si ca profesionist dar si ca si consummator.

  1. Bacania Veche www.bacaniaveche.ro – este un magazin care nu seamana cu nici un alt magazin de produse bio sau home made. Practic asta am vazut ca este caracteristica acestor magazine,  nu se copiaza, nu fac nimic agresiv ca sa se vada ca sunt mai “altfel” decat concurenta, nu se focuseaza pe chestii comerciale, ci merg pe a face clientului viata frumoasa si placuta. La Bacania Veche cand intri nu esti sigur daca nu cumva ai intrat “in spate”, adica in laboratorul magazinului unde se prepara bunatati. Miroase a paine calda, vezi pe cineva cum framanta paine, pe altcineva cum scoate desface borcanele de dulceata si le pregateste de degustare. Intri intr-o bucatarie mai mare si mai aprovizionata si…mai bine mirositoare decat a ta de acasa, asta e feeling-ul. Maris Tudosiei, cel care detine acest business, este acolo mai mereu, nici nu realizezi ca el e “sefu’” pentru ca munceste langa echipa lui, sta de vorba cu orice client, te imbie cu dulceata sau zacusca. Magazinul are undeva la 40 de metri patrati, sper sa nu fi gresit estimarea mea ochiometrica, rafturile sunt foarte usor accesibile unui comparator de orice inaltime si latime. Cred ca Marius are un sortiment de vreo 500 de articole, luand in calcul si produsele facute acolo in bacanie.
  2. Pukka Food www.pukkafood.ro – e un magazin unde din pacate nu am ajuns decat de 2 ori , insa imi place conceptul si evenimentele pe care le mediatizeaza. La Pukka Food gasesti tot ce poate fi produs organic si bio  pe zona de dry food si cosmetics. Aici am gasit multe lucruri fara gluten, ceea ce e sanatos de consumat si de catre cei care nu au probleme cu toleranta la gluten. Magazinul este cam de 30 de metri patrati, un pic cam ascuns de ochii trecatorilor, dar ..cine vrea cu adevarat sa ajunga, il gaseste.
  3. Ciocolateria la Reine Astrid www.ciocolatafrantuzeasca.ro – este un magazin seducator, de cand intri mirosul de ciocolata te imbie sa gusti ceva. In acest magazin gasesti o ciocolata adevarata, facuta artizanal, de o calitate pe care o simti numai daca gusti o singura bucatica. Ce este interesant la aceasta ciocolata este ca nu poti manca mult,  e foarte concentrate, cu umpluturi diverse. Din ce am vazut si auzit marfa se aduce direct din Franta, deci nici un compromis asupra calitatii si originii produselor. Imi place ambianta acestui magazin, servirea este ireprosabila, ciocolata iti este pusa pe cartonase cu manusi albe de parca vanzatorul este bijutier. Magazinul are poate 20 de metri patrati, nici nu era nevoie de mai mult si are si o zona cu carti si ceaiuri care arata fenomenal. Un spatiu mic folosit excellent.

Am schitat doar cate ceva despre aceste “insule” de bun gust din comertul romanesc modern. Sunt inca in cautare de acest gen de magazine si cand descopar asa ceva , sunt mai optimista ca pana la urma si comertul se va umaniza si va fi facut asa cum a fost gandit prima data de oameni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu