As vrea sa va invit sa faceti un test simplu. Luati ultimele 3 cataloage ale magazinelor care va ajung acasa in cutia postala sau deschideti site-urile unor lanturi de magazine unde obisnuiti sa va faceti cumparaturile. Stati doar 1 minut cu ele in fata - fie cu site-urile , fie cu leaflet-urile - si vedeti ce reactie aveti. Ca sa va ajut, iata print screen-urile site-urile unor magazine destul de frecventate de cumparatorii romani.
Exceptand standardele de comunicare corporate, cele 3 site-uri sunt aproape la fel. Variatii pe aceeasi tema. Cunoscand aceste site-uri de ani de zile va pot spune ca schimbari majore fata de acum 2-3 nu se pot observa.
Cumparatorul roman insa s-a schimbat. Asta nu o spun doar statisticile si studiile de piata, e un lucru care deja se percepe fara prea multa masurare de specialitate.
Publicitatea conventionala si comunicarea online nu sunt singurele elemente care compun marketing-ul, din fericire, si atunci macar cumparatorul mai poate remarca semne de evolutie si inovatie in magazine pe alte zone, poate pe servicii si sortiment.
Scriu acest articol cu putina dezamagire. Ma asteptam ca dupa efectele crizei economice si dupa schimbarile destul de dramatice de pe piata de retail din Romania, sa vad o dorinta de a fi altfel, de a comunica altfel, de a transmite si alte lucruri decat pret mic si calitate la pret mic....adica tot pret. Mesajul concentrat pe pret si marketing-ul focusat pe pret a ajuns sa plafoneze atat de mult zona de retail, incat eu ma mir cum cei din agentii inca mai gasesc forme de exprimare pentru acelasi mesaj prafuit: preturi mici.
Cumparatorul roman nu mai crede in acest mesaj si s-a facut singur specialist in marketing. Isi noteaza preturile, le compara, compara si alte avantaje care sunt importante pentru el. Sta si se uita pe net, se documenteaza despre produse si despre unde le poate gasi mai repede si mai ieftin. Ok, poate 50% din cumparatori inca sunt manati de preturi sau "price driven" , dar ce facem cu restul de 50%?
Nici un retailer nu s-a lansat intr-un proces de educare al consumatorului .
In servicii, au facut niste pasi frumosi cei de la Carrefour si de la Cora prin lansarea platformelor de cumparaturi online sau de tip drive-in. Ei au inteles ca in restul de 50% de cumparatori nu atat de interesati de pret sunt poate 10% care isi doresc linistea din afara unui hipermarket si confortul de a-si primi cumparaturile la usa platind ceva mai mult. Sunt singurii care au adus avantajul TIMP unui cumparator obosit, insa care detine inca o putere de cumparare decenta. Carrefour si Cora iti arata ca timpul tau este cea mai importanta resursa si ca merita sa o folosesti pentru altceva decat pentru a te plimba pe o suprafata de cateva mii de metri patrati , a sta apoi la coada la casa de marcat etc etc.
La partea de educare - din pacate- nici un retailer nu isi invata cumparatorii despre cum sa isi organizeze bugetul de cumparaturi. Nici un retailer nu explica ce inseamna cu adevarat o alimentatie sanatoasa si cum poti sa iti faci o dieta mai sanatoasa. Nici un retailer nu isi dezvolta platforma de online si catre altceva decat a comunica promotii, reduceri si diverse campanii comerciale. Si pe online ar gasi si publicul care asteapta si alt gen de informare decat cel comercial.
In tot peisajul acesta de marketing redundant, vad eforturi mici, dar minunate, ale unor oameni care vor sa faca comertul sa redevina uman si ceea ce este el la baza. Va invit sa vedeti Bacania Veche, Brutaria cu maia, La Mircea Macelaru ...si alte business-uri mici, locale si de impact unde si treaba si marketing-ul se fac la cald, in mijlocul cumparatorilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu