Am asteptat sa treaca cateva zile din acest an pentru a vedea ce spune presa de business, dar si ce comenteaza oamenii din FMCG si retail in interviuri. De asemenea am vrut sa observ ce se intampla concret in magazine, care sunt noile curente de shopping de inceput de an si cum impacteaza reducerile obiceiurile de consum.
Din tot ce am observat, cred ca asistam la o noua perioada de tranzitie, iesim de sub paranoia creata de criza, o acceptam , o asimilam si apoi actionam in consecinta.
Revista Biz chiar va organiza in februarie un eveniment dedicat reatil-ului numit Retail Revolution si cred ca 2013 e vorba de un an revolutionar pentru retail.
Toata presa de FMCG si nu numai, a comentat si a speculat subiectul tranzactiei cele mai importante din aceasta perioada - cumpararea real,- de catre Auchan - fara a vedea dincolo de limitele tranzactiei in sine. Ma asteptam la niste analize si chiar niste dezbateri pline de substanta pe acest subiect, dar din pacate nu. Nu am vazut decat in ZF si in Magazinul Progresiv niste articole cu ceva mai multa parte de argumentare si analiza, decat simpla citare a comunicatului de presa din partea celor doua corporatii cu putina speculatie pe langa. Cu toate acestea imi dau seama ca nici presa, precum si analistii de specialitate, nu au avut suficiente resurse sau feed-back din partea celor doua corporatii care isi respecta politica de confidentialitate si de comunicare si au preferat sa fie extrem de retinute pe acest subiect. Lucru de inteles si absolut normal.
Privind din toate punctele de vedere , eu cred ca 2013 este un an de tranzitie spre normalitate si un an in care cumparatorul /consumatorul a devenit foarte avizat si pregatit sa reactioneze tacit si drastic. Online-ul nu mai este un tabu si nici atat de inaccesibil financiar si functional, informatia se obtine rapid, feed-back-ul individual este transmis si asimilat rapid prin Social Media. In plus, cumparatorii sau consumatorii care apeleaza la OPC sau la o forma oficiala de a-si reclama nemultumirea, sunt mult mai pregatiti si stiu deja care sunt etapele unei sesizari si care este legea care ii ajuta sa isi rezolve problemele. A fost buna si campania "Consumator European" desi au mai fost critici ca e un pic exagerata si prea avansata pentru consumatorul roman. Se pare ca totul e prea bun sau avansat pentru piata romaneasca, inca avem de scapa de acest cliseu.
Cumparatorul roman se zbate inca cu o putere de cumparare diminuata - este o realitate pe care si FMCG-ul si retailul trebuie sa o accepte si sa si-o asume in strategia comerciala. In acelasi timp alimentatia romanilor ramane o axa de baza si primordiala si care pentru prima data incepe sa se orienteze si spre partea de calitate si mai putin de cantitate.
Atat timp cat sanatatea populatiei pune multe semnale de alarma, pana si persoanele cu venituri mici si foarte mici - sub salarul minim pe economie, vorbesc de pensionari sau someri - sunt alertati pe zona de sanatate si sunt in stare sa faca eforturi mari pentru a preveni problemele de sanatate printr-o alimentatie mai echilibrata si mai sanatoasa. E o presiune naturala, este pana la urma o alegere intre teama de a fi bolnav si de a apela la un sistem de sanatate mai mult decat precar si efortul de a diminua factorii de risc. Pana la urma si un pensionar poate face un calcul simplu: decat sa isi plateasca zeci si zeci de medicamente sau sa isi asigure o spitalizare ameliorata prin "spaga la doctor", prefera sa inlocuiasca parizerul ieftin cu un produs mai bun, desi mai putin ca si cantitate, sa isi cumpere fructe in loc de biscuiti si sa manance o paine graham in locul franzelei celei mai ieftine. Din pacate avem si multa populatie care traieste la limita supravietuirii si acestia ajung oricum cu greu in comertul modern, isi procura hrana din magazinele care dau pe datorii sau apeleaza la piata neagra.
Anii 2004-2008 ne-au obisnuit prost, sa privim numai spre un progres material fara sfarsit, sa vedem numai cresteri in vanzari in orice domeniu si dezvoltari de categorie. Suna bine, arata bine si in excel si in power point, insa nu au aratat o evolutie reala. Din 2009 am intrat intr-o depresie a "minus"-ului care aparea in rezultatele oricarui business si care afecta multi KPI. Semnele "depresiei" au inceput sa se vada mai ales in lupta pe preturi, fiecare brand de retailer s-a asociat cu pretul mic sub orice forma.
Strategia dusa de retaileri pe pret va avea efect abea acum daca a fost sustinuta si constanta. In acest an se va vedea cine are cu adevarat credibilitate in fata cumparatorului pe partea de pret.S-a comunicat excesiv pe pret, aproape aveam senzatia ca nu mai poate exista alt mesaj catre cumparator.
Semnul ca depresia aceasta a preturilor s-a accentuat a fost sa vad cand un lant gen Mega Image a ajuns sa foloseasca acelasi mesaj si anume ca la ei gasesti preturi de hypermarket, dar aproape de casa.
Macar atat. Mega Image a comunicat mereu pe calitate, insa probabil sub presiunea de fond a lansat si acest mesaj concentrat pe preturi. Imi place insa ce continua ei sa faca cu marca proprie Gusturi Romanesti.
Asadar continut si subiecte de povestit ne da Mega Image.
Totusi, ce se poate intampla in 2013?
Va fi sigur o reasezare a pietei de retail cu mai multe momente marcante:
- doi "monstri" se vor bate la propriu pe sfarsit de an, Carrefour si Auchan. Auchan va veni deja cu mai multe magazine, insa si cu dificultatea unei tranzitii de rebranding si asimilare a unui lant de magazine diferit de ceea ce este el ca si concept, marca etc. Carrefour va fi urmatorul pe lista la capitolul speculatii si crize de imagine, se va specula iesirea lui de pe piata romaneasca si confruntarea grupului per ansamblu cu probleme financiare. Auchan probabil se va confrunta cu nenumarate speculatii pe tema preluarii real,-, vor fi incercari de a scoate in evidenta partile negative ale acestei tranzitii.Ambele lanturi de magazine se vor confrunta cu diverse dificultati de ordin financiar si strategic, insa isi vor imparti comertul modern de pe pozitia de lideri destul de multa vreme si in ianuarie 2014 vom vedea adevaratul invingator.
- Kaufland va in pozitia "2 se cearta si al 3-lea castiga" el fiind al 3-lea. Kaufland va da cu siguranta un sens comertului romanesc, incet si sigur, cu o expansiune accelerata pentru aceasta perioada.
- Cora va ramane in continuare singurul retailer focusat pe clientul din zonele sale de acoperire si pe care e capabil sa-l identifice si sa-l analizeze prin sistemul de fidelizare.
- Lidl va da in continuare idei cumparatorului roman si il va provoca in diverse maniere sa fie mai creativ, dar si mai atent la buget.
- nu stiu daca Profi o sa ne mai faca sa radem de vreun spot publicitar , insa cu siguranta acolo unde deja e instalat, va face eforturi de a-si retine clientii.
- Mega Image, in special pentru bucuresteni chiar va deveni "vecinul cel mai bun" prin reteaua complementara de Shop & Go sau prin formatele din ce in ce mai flexibile de supermarket.
- piata neagra isi va continua incet si sigur dezvoltarea pe nise pe care nimeni nu le mai poate controla si estima. Asa cum am spus, cumparatorul este pregatit si instruit foarte bine si stie cum sa isi imparta cumparaturile.
Revolutie sau tranzitie, aceasta va fi directia retailului in 2013 sau cel putin asa se poate anticipa in acest moment.
Ce inseamna o revolutie? De ce se plictisesc cumparatorii mai repede decat consumatorii?
RăspundețiȘtergereMultumesc in primul rand ca citesti blogul meu. Revolutia inseamna pentru mine in acest caz schimbare de frte, practic in scurt timp leaderii de piata vor fi altii si strategiile de diferentiere vor depasi zona de pret. Ca si cumparator te plictisesti mai repede prin natura umana, nu poti sa te plimbi in acelasi loc cand sunt aceleasi oferte...in schimb ramai mereu consumator de iaurt, de exemplu, ca asta mananci, cu asta te simti tu bine, insa intr-o zi vrei sa il cumperi de la magazinul X, in alta zi din alt magazin si tot asa. Sunt parerile mele dupa ani de experienta in retail.
RăspundețiȘtergere