De ce Retailbook?

Cumparatorii se plictisesc mai repede decat consumatorii. Asta am invatat dupa 10 ani de retail. Ce ne face sa cumparam? Cum devine un comerciant mai interesant decat ceilalti? sunt intrebari la care ne putem raspunde daca suntem aproape de business si cu simtul realitatii.

marți, 19 iulie 2011

Social Media - cheltuim bugete mari sau nu?

Incepand cu a doua jumatate a anului 2008, se auzea tot mai des intre oamenii de marketing si publicitate ca vor pica bugetele de campanii, de promotii si ca "trebuie sa gasim ceva". Nu stiu cati dintre ei si cautau cu adevarat alte solutii, decat cele prafuite si care solicitau bugete de zeci de mii de euro si sute de mii de euro .



Dupa campania #refinantare facut de BCR cu blogalinitiative.ro si cu Revista Biz, pe care eu o consider prima pagina de marketing realist din istoria marketingului in Romania, cred ca toti mai marii din domeniu trebuie sa inteleaga ca a venit vremea ca domnii manageri de marketing sa coboare cu picioarele pe pamant, sa caute solutii cu adevarat, sa ajunga intre consumatori/ cumparatori in orice spatiu posibil, chiar si via social media si sa consume mai putini bani cu efecte foarte bune pe mai multe planuri.

Campania #refinantare facuta de BCR a fost ca si un medicament holistic pentru imaginea de brand a BCR si....culmea, nu cred ca a costat foarte mult. Chiar mi-am permis sa fac o estimare de buget , o estimare bruta dar care ne poate da o idee despre ce inseamna sa investesti in social media.

Iata mai jos cifrele estimate de mine:

NrTopicCost estimate
 ( euro, fara TVA)
1Premii
( incluse taxele pentru premii,
regulament, legalizare)
7500
2Alte costuri interne BCR pentru organizare,
comunicare campanie, meetinguri
2000
3Comision catre Blogalinitiative pentru organizare2500
4Buget dedicat revista Biz pentru campanie
 + conferinta presa
2500
5Conferinta de presa (logistica, protocol)2000
16500



Deci, pe scurt, 16.500 de euro cred eu ca a scos BCR din buzunar sa aibe aceasta campanie.
Return-ul e pe termen lung si BCR-ul va simti cu placere aceste efecte.

Numai daca vedem rezultatele in online monitorizate de Zelist ramanem pur si simplu marcati.

Vedeti aici detalii, in orice caz a fost campania cu cel mai mare efect in mediul online romanesc de pana acum:
http://refresh.ro/2011/07/rezultatele-campaniei-refinantare-bcr/

Si sa revin la retail, adica la comertul cu bucata, un domeniu atat de "elementar" si banal si ma gandesc ce campanii s-ar putea face si la noi. E suficient sa vedem ce face Ikea si Tesco in online, dar in alte tari....insa sunt convinsa ca la noi s-ar gasi idei si mai bune.

Eu estimez ca plecand de la un buget anual de 100.000 de euro un retailer de talia Carrefour, real sau Auchan ar putea face niste lucruri cu return si pe termen scurt, adica cresteri de trafic importante, ceea ce nu prea se mai intampla in ultima vreme decat cand se da un salam gratis pe langa alte doua sau o sticla de ulei moka daca mai iei una si....mai important, va fi un castig si in marja de profit, pentru ca daca reusesti sa aduci in magazin un om pe care l-ai provocat in online si cand ajunge in magazin stii ce sa ii scoti in fata....e al tau pe termen mediu, cel putin.

I estimate...e o noua tema a blogului meu, estimez ca se pot face multe cu bani putini, insa cu ceva mai mult simt al realitatii si cu o dorinta reala de a face profit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu